[G] STAR 20 - N23 Skrzynia - MODELIK
Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork
- Lukson 1982
- x 10
[G] STAR 20 - N23 Skrzynia - MODELIK
Witam bractwo kartonowe W mojej kolejnej galerii znalazł się STAR 20 z „Modelika”, polski samochód ciężarowy produkowany w latach 1948–1957o ładowności 3,5 t.
Jest to wersja z kabiną N23 której historię wklejam dla zainteresowanych: „Star 20 standardowo wyposażany był w kabinę wagonową typu N20 produkowaną przez zakłady SHL z Kielc[6]. W 1952 roku ze względu na duży popyt na ten samochód oraz niemożność zaspokojenia przez SHL potrzeb zakładu produkcyjnego na kabiny, rozpoczęto w FSC produkcję znacznie prostszych technologicznie kabin typu N23 z płaską przednią ścianą (konstrukcji inż. Andrzeja Zgliczyńskiego)[6]. Od tego momentu Star 20 mógł być wyposażany w tańszą kabinę N23 lub droższą i bardziej komfortową N20[4].
Źródło - wikipedia
N23
N20
Model super spasowany, nie zarejestrowałem żadnych błędów. Klejenie było samą przyjemnością. Jest to 100% standard.
Jest to wersja z kabiną N23 której historię wklejam dla zainteresowanych: „Star 20 standardowo wyposażany był w kabinę wagonową typu N20 produkowaną przez zakłady SHL z Kielc[6]. W 1952 roku ze względu na duży popyt na ten samochód oraz niemożność zaspokojenia przez SHL potrzeb zakładu produkcyjnego na kabiny, rozpoczęto w FSC produkcję znacznie prostszych technologicznie kabin typu N23 z płaską przednią ścianą (konstrukcji inż. Andrzeja Zgliczyńskiego)[6]. Od tego momentu Star 20 mógł być wyposażany w tańszą kabinę N23 lub droższą i bardziej komfortową N20[4].
Źródło - wikipedia
N23
N20
Model super spasowany, nie zarejestrowałem żadnych błędów. Klejenie było samą przyjemnością. Jest to 100% standard.
- Heinrich Kosmala
- x 164
Re: [G] STAR 20 - N23 Skrzynia - MODELIK
Fajnie, że w standardzie. Na jednej z opon widać, że bieżnik jest za krótki - wszystkie koła tak mają ?
Ja swojego zamierzałem i być może zrobię w wersji z pierwszego zdjęcia - jako wóz wężowy.
Ja swojego zamierzałem i być może zrobię w wersji z pierwszego zdjęcia - jako wóz wężowy.
- Lukson 1982
- x 10
Tak wszystkie koła mają trochę zbyt krótki bieżnik po obwodzie , zupełnie o tym zapomniałem.
Super modelik w standardzie
Gratuluję, model mi się podoba choć odnoszę wrażenie patrząc na ostatnie zdjęcie, że drzwi są trochę wklęśnięte.
- Lukson 1982
- x 10