Pogaduchy
zablo1978, jakim klejem próbujesz to wykonywać? Ja wstępnie ten karton zaimpregnowałem tak więc teraz pracuje mi się z nim doskonale.
Muszę przy okazji spojrzeć w plany na kształt stępki przeciw przechyłowej bo na poszyciu zaznaczono ją jak zagiętą w końcowej cześci. Trochę to dziwne ale jak ma być to muszę dopiero sprawdzić.
Generalnie model nie jest trudny ale tez nie uważam iż jest łatwy. Jego gabaryty trochę ułatwiają budowę, mam na myśli szkielet i kadłub, ale w samym opracowaniu jest trochę drobiazgu.
Relacja
Sklejanie nowego opracowania z cienką kreską to jednak jest już inny level.
Z jednej strony bardziej wymagający precyzji ale z drugiej to składa się niemalże sam.
Papier jest bardzo miękki, formowałem go praktycznie w palcach bo jak spróbowałem z prętem na podkładce to się od razu wszystko odciskało.
Tak więc lekko go zwilżałem i formowałem do zadanego kształtu. Leżał na "kopycie" niemal idealnie, nic nie musiałem naciągać.
Poszycie skończone, trochę mi w jednym miejscu nie do końca złapał butapren i musiałem poprawić łączenie BCG, ale jestem w sumie z efektu zadowolony.
Podposzycie sprawdziło się rewelacyjnie, wszelkie niedoskonałości to ułomności w moich umiejętnościach i opanowaniu materii.
Nie ma sekcji dziobowej, na tą przyjdzie czas razem z poszyciem burty.
W sekcji rufowej uformowałem poszycie i skleiłem w całości z pominięciem połączenia w osi. Trochę musiałem podszlifowywać szkielet z podposzyciem ale środkiem zostawał mi klin, który dosztukowałem. Sądzę, że wyszło nie najgorzej.
CDN...
PS. Pewnie w kolejny weekend by się zastanowić jak wykonać poszycie burt i przygotować kolor do retuszu.