Kanonierka PGM17

wszystko o modelach kartonowych

Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ZbyszekS
x 27

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: ZbyszekS »

Piterski pisze:Czyli Twoim zdaniem dobierać przy rozproszonym świetle dziennym i ewentualnie skontrolować próbki wieczorem przy zwykłym górnym oświetleniu, a nie wpatrywać się w to przy silnym oświetleniu lampką.
Tak, wydaje mi się, że to jest dobra metoda.

Laszlik rzeczywiście doskonale dobiera kolory - ciekawe by było dowiedzieć się, jakie jest jego zdanie w tej kwestii.
Na warsztacie: Leopard 2A5, J6K1 Jinpu
Zawieszone: Pogoria, XP-61E
Archiwum: Saab J35 Draken, Pietropawłowsk, F/A-18F Super Hornet, Churchill, MiG-21, Mirage III EA, Bf-109 K-4
-----------------------------
Wspieram .oO R357
Awatar użytkownika
Piterski
x 69

Re: Kanonierka PGM17

Post autor: Piterski »

Pogaduchy
Po około trzech miesiącach pracy nad budową Halnego, dotknął mnie kryzys. Chyba o charakterze mentalnym ale też fizyczny spadek formy.
By oderwać myśli od dopasowywania nadbudówki w tamtym modelu i nie rozgrzebywać nowego sięgnąłem po stary - nowy model.

Pierwszy raz w związku z tym mieszałem "kredki" w celu uzyskania wymaganego koloru.
Wycinałem po linii tak cienkiej jak ostrze skalpela, przy czym musiałem się wspomagać nagłownymi okularkami modelarskimi z szkłem x1.

W tym modelu jak to widać powyżej wykorzystałem kopię poszycia do zrobienia podposzycia.

Relacja
Wyciąłem ukształtowałem i wyretuszowałem pierwsze elementy poszycia.
Przykleiłem je na stary dobry "pachnący" budapren, nie te nowe eko. Mam wrażenie, że to była dobra decyzja.
Pierwszy fragment poszycia wysycha, zobaczymy jak się łączenia zaprezentują po zdjęciu taśm maskujących.
Po naklejeniu w mojej ocenie było bardzo dobrze.

Obrazek

CDN...
W budowie: Halny PGM17;
zablo1978
x 70

Post autor: zablo1978 »

Witam.
Też robię taki modelik, u mnie tak to wygląda.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam Michał.
Awatar użytkownika
Piterski
x 69

Pogaduchy
zablo1978, jakim klejem próbujesz to wykonywać? Ja wstępnie ten karton zaimpregnowałem tak więc teraz pracuje mi się z nim doskonale.
Muszę przy okazji spojrzeć w plany na kształt stępki przeciw przechyłowej bo na poszyciu zaznaczono ją jak zagiętą w końcowej cześci. Trochę to dziwne ale jak ma być to muszę dopiero sprawdzić.
Generalnie model nie jest trudny ale tez nie uważam iż jest łatwy. Jego gabaryty trochę ułatwiają budowę, mam na myśli szkielet i kadłub, ale w samym opracowaniu jest trochę drobiazgu.

Relacja
Sklejanie nowego opracowania z cienką kreską to jednak jest już inny level.
Z jednej strony bardziej wymagający precyzji ale z drugiej to składa się niemalże sam.
Papier jest bardzo miękki, formowałem go praktycznie w palcach bo jak spróbowałem z prętem na podkładce to się od razu wszystko odciskało.
Tak więc lekko go zwilżałem i formowałem do zadanego kształtu. Leżał na "kopycie" niemal idealnie, nic nie musiałem naciągać.

Poszycie skończone, trochę mi w jednym miejscu nie do końca złapał butapren i musiałem poprawić łączenie BCG, ale jestem w sumie z efektu zadowolony.
Podposzycie sprawdziło się rewelacyjnie, wszelkie niedoskonałości to ułomności w moich umiejętnościach i opanowaniu materii.
Nie ma sekcji dziobowej, na tą przyjdzie czas razem z poszyciem burty.

Obrazek
Obrazek

W sekcji rufowej uformowałem poszycie i skleiłem w całości z pominięciem połączenia w osi. Trochę musiałem podszlifowywać szkielet z podposzyciem ale środkiem zostawał mi klin, który dosztukowałem. Sądzę, że wyszło nie najgorzej.

Obrazek

CDN...
PS. Pewnie w kolejny weekend by się zastanowić jak wykonać poszycie burt i przygotować kolor do retuszu.
Awatar użytkownika
gk
x 1063

Post autor: gk »

Fajny "maluch".
To z miesiąc i gotowy ? :D
pzdr Grzegorz

ZŁO SQUAD
Awatar użytkownika
Piterski
x 69

Fakt że maleństwo, w 1:200 ale jednostka niewielka taka w sam raz przed większym projektem.
Postanowiłem go kończyć tak trochę z doskoku jak będę miał kryzys.

Ale by nie odkrywać ameryki na nowo to skoro podposzycie dna zdało egzamin to dałem pomniejszone pod burty.
Tak by podparło właściwą burtę przy jej klejeniu.

Obrazek

CDN...
Awatar użytkownika
gk
x 1063

Na samej rufie czerwone lekko "zjeżdża" w dół. Czy burty będą zachodzić na poszycie denne, żeby to ukryć?
pzdr Grzegorz

ZŁO SQUAD
Awatar użytkownika
Piterski
x 69

Grzegorzu, właściwa burta ma od dołu czarny pas. Celowo go usunąłem by nie pogrubiać jej przejścia na burtę. Mam zamiar ten pas pocienić. by jak najmniej się odcinał od poszycia dna. Pas mocno wchodzi na poszycie dna i na rufie niemal całkowicie je zasłania. Widać to na zdjęciu kolegi zablo1978, wkleił je tuż przed moją aktualizacją.
Awatar użytkownika
gk
x 1063

Piterski pisze: ndz lut 16 2025, 20:57 ... właściwa burta ma od dołu czarny pas ... Widać to na zdjęciu kolegi zablo1978...
Tak. Teraz widzę :D
No to ok. Burta zasłoni krawędzie "czerwonego" po całości. Pomyślałem, że będziesz doklejał burtę na styk do "czerwonego" stąd wątpliwość.
Ale wszystko już mam rozjaśnione.
pzdr Grzegorz

ZŁO SQUAD
Awatar użytkownika
Piterski
x 69

Planowałem burty na styk, w ramach nauki ale w tym modelu z tym poszyciem na rufie nie czułem się na siłach by temu podołać. Dlatego stwierdziłem, dam na zakładkę i pocienię od dołu jak to robi Michał.
Jako, że pasując te burty przed laty coś mi nie pasowało z ich długością to odciąłem cześć rufową i skleiłem je razem by okleić cały tył.
Obecnie stwierdziłem ok. niech tak zostanie ale łączenie wypadało poza wręgą, więc skoro mam dać jakąś sklejkę to dałem ją w postaci "podposzycia" będzie sztywniejsze i mniejsza szansa, że się pozapada i odcisnę na nim wręgi.
ODPOWIEDZ