[R] Loening OL-8A, Alaskan Survey 1929, projekt własny 1/33

wszystko o modelach kartonowych

Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
bestialsko
x 135

Re: [R] Loening OL-8A, Alaskan Survey 1929, projekt własny 1/33

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: bestialsko »

Hi,

Żeby troszkę urozmaicić sobie pracę nad nowymi kołami, zacząłem ostatni duży element, który został do sklejenia: silnik.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ale cylindry to jeszcze.
Pzdr.
BES.
Zoltodziob
x 6

Post autor: Zoltodziob »

jhradca pisze: czw kwie 17 2025, 11:55 Piękna robota. Inna sprawa, że zastanawia mnie dlaczego używano zaplotu na słoneczko zamiast krzyżowania szprych, co daje kołom większą wytrzymałość. Być może zastosowano na tyle grube szprychy by koło było mocne bez przeplotu.
sprawa jest prosta, koło tego samolotu nie przenosi momentu, bo nie jest napędowe.
To tak jakby przednie koło rowerowe, które w szosach z hamulcami obręczowymi często było zaplatane w słoneczko - szczególnie te lepsze i droższe.
I jest to najlżejsze rozwiązania, a w lotnictwie ma to jeszcze większe znaczenie niż w kolarstwie oczywiście
____________________________________________________________________________________

A samolocik przepiękny - taki protoplasta Grummana Ducka (jeżeli już wcześniej tego nie pisałem)
Awatar użytkownika
jhradca
x 26

Post autor: jhradca »

Nie przenosi ale musi wytrzymać mniej deliktne przyziemienie. Krzyżowanie nie służy jedynie wytrzymałosci związanemu z przenoszeniem siły napędu (siły skręcające) ale także wzmocnieniu/usztywnieniu koła. Innymi słowy koło na słoneczko łatwiej pogiąć na dziurze niż krzyżowane. Koła samolotów były plecione i tak i tak a żaden z kołami w krzyże nie miał tam napędu. Zatem inne względy były pewnie decydujące o tym, że w jednych typach robiono krzyże a w innych słoneczko i pewnie jednym z nich była waga ale wydaje mi się, że koła robione w krzyż mają cieńsze szprychy niż te w słoneczko co sumarycznie mogło dawać podobną wagę. Być może zależało to od posiadanych materiałów. Np. koła w słoneczko wymagają mocniejszych kołnierzy piast.
Zoltodziob
x 6

jest jeszcze jeden aspekt - spróbuj zapleść w krzyż szprychy relatywnie grube w stosunku do swojej długości - wg mojej wyobraźni niewykonalne.
Na krzyż pewnie były plecione tylko w najlżejszych szmatopłatach
Awatar użytkownika
Mateusz Skałecki
x 135

Post autor: Mateusz Skałecki »

Szacunek za koła. Fakt jest taki, żeby to wyszło bardzo dobrze to obręcz powinna sztywna, najlepiej z metalu. No i trzeba równo nawiercić otwory po obwodzie.
"Czyste sumienie wynika najczęściej ze złej pamięci"
Ukończone FW-190 A7 FM-2 Na warsztacie FW-190 D9 Albatros DVa
Awatar użytkownika
bestialsko
x 135

Post autor: bestialsko »

Wszyscy wiedzą, że koła są najmocniejsze, kiedy szprychy są jak najbliżej stycznej piasty a krzyże dodatkowo je wzmacniają kiedy szprychy opierają się o siebie. Ale próżna dyskusja, ten typ miał w słoneczko i już. Koła ze strony wcześniej nie są wersją ostateczną. QŃ zmotywował mnie do zrobienia lepszych. Zobaczymy. 64 szprychy na koło.

Obrazek

Obrazek
Pzdr.
BES.
Zoltodziob
x 6

Wygląda ok, tylko jak ty zmieścisz po 32 otwory/szprychy na kołnierzach piast ?
ODPOWIEDZ