[R] IKARUS 260;1:25;na podstawie ANGRAFMODEL

wszystko o modelach kartonowych

Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork

Awatar użytkownika
Lukson 1982
x 19

Re: [R] IKARUS 260;1:25;na podstawie ANGRAFMODEL

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Lukson 1982 »

Świetnie to wygląda!!!
Awatar użytkownika
Heinrich Kosmala
x 216

Post autor: Heinrich Kosmala »

Do złudzenia oryginał – mistrzostwo!!!
Pozdrawiam
Henryk

moje modele
Piter73

Post autor: Piter73 »

Jesli chodzi o formowanie foli to sa dwie mozliwosci. Przy niewilkich powierzchniach to formowac na nagrzanym zapalniczka pręcie alumuniwym (prety do wboru do koloru w marketach budowlanych). I opcja lux oraz konieczna przy wiekszych powierzchniach , to wykonanie z drewna odpowiedniego kopyta i formowanie foli dmuchawa goracego powietrza (mocna dmuchawa chodzi nowa po kilkadzieta pln na znanym portalu.
Awatar użytkownika
jacob
x 109

Post autor: jacob »

Te zdjęcia w środku - bajka, jakbym znowu jechał na lekcje do średniej linią "69". Fajna robota :spoko:
Awatar użytkownika
pawelelka77
x 119

Post autor: pawelelka77 »

Czołem!

I znowu od ostatniej aktualizacji upłynęło dłuższa chwila. Niestety obowiązki skutecznie spowalniają prace przy ikarusie. Przerwa jednak nie była bezproduktywna. Na matę wrzuciłem poszycie zewnętrzne dachu. Pamiętałem, że w przegubowcu były jakieś problemy z dopasowaniem fragmentu nad przednią szybą, a także z przejściem nad tylne okno.... Na "dzień dobry" wyszło, że poszycie musi być nieco szersze. Jak sądzę może to wynikać z mojej niedokładności montażu przedniej ściany. Jeśli projekt był zrobiony na "tip top", to moje dziesiąte części milimetra na łączeniach podłogi z parapetem a potem przednią szybą mogły mieć na to wpływ. Podobnie było w przegubowym Ikarusie.
Obrazek Obrazek
Na pewno kształt poszycia nad przednią szybą wymaga dopasowania albo lepiej przerysowania wg krawędzi szyby.
Połączenie poszycia dachu z opaską tylnej szyby także wymaga więcej uwagi.
W moim ikarusie opaska z szybą tylną wyszła mi chyba nieco za nisko i stąd wystąpiły pewne prężenia materiału.
Obrazek Obrazek
Pewnie gdybym jej nie docinał dopasowując do ramki w miejscu styku z parapetem, było by ok. Zasadniczo uważam, że ten etap w przegubowcu wyszedł mi lepiej. Jakoś z tego wybrnąłem choć mogło być lepiej..,
Obrazek
Po doklejeniu przetłoczeń wzdłuż krawędzi dachu "babol" ginie w całokształcie.
Obrazek
W moim odczuciu przy tak poszatkowanej górnej czeęci pojazdu brakowało mi znaczników, punktów odniesienia. Tym bardziej, że łączenia przewidziane są "na styk".

Po zamknięciu budy dokończyłem orurowanie wklejając pionowe poręcze, mocowane do siedzeń. Operacja dosyć skomplikowana, bo w zasadzie odbywała się "w powietrzu". Odpuściłem sobie dzierganie czegoś na kształt oryginalnych mocowań, bo i tak miałem szans na ich właściwe osadzenie.
Obrazek

W autobusie nie mogło zabraknąć kasowników. Za wzór przyjąłem dziurkacze z początku lat 90-tych...
Obrazek

Uznałem, że ciekawie będzie wyglądać gdy w modelu będzie otwarta część drzwi.
Obrazek Obrazek

Choć do "budy" należy dokleić jeszcze kilka drobiazgów, np: światła narożne pozycyjne, czy lusterka, to mogę zabrać się za robienie kół.
Tak prezentuje się ikarusik na obecną chwilę.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek Obrazek

Tymczasem pozdrawiam!
Paweł
gumis666
x 110

Post autor: gumis666 »

Super ci to wychodzi👏👏
Kleje bo lubię!!! :D
Awatar użytkownika
Piterski
x 73

Post autor: Piterski »

Wielkie gratulacje, aż się łezka w oku kręci jak przypomnieć sobie te czasy "beztroskiej" młodości.
W budowie: Halny PGM17;
ODPOWIEDZ