[R] IKARUS 260;1:25;na podstawie ANGRAFMODEL

wszystko o modelach kartonowych

Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork

Awatar użytkownika
pawelelka77
x 119

[R] IKARUS 260;1:25;na podstawie ANGRAFMODEL

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: pawelelka77 »

Witajcie!
Sporo czasu upłynęło od zakończenia relacji z budowy tramwaju KONSTAL. W międzyczasie na macie miałem MITCHELLA, SKYTRAIN'a i CATALINĘ, czyli "latadła".
Pora zatem wrócić do mojej ulubionej działki jaką jest transport publiczny.
Dużego wyboru pod tym względem na rynku kartonowym nie ma dlatego postanowiłem ponownie pociąć IKARUSA ale tym razem krótkiego.
Budowę rozpocząłem już jakiś czas temu. Opracowanie IKARUSA 280 nie jest może bezbłędne ale jest dobrą bazą do wszelkich przeróbek.
Nie o wszystkich "kfiatkach" na jakie na trafiłem przy budowie przegubowca pamiętałem ale na szczęście zachowała się relacja.. :lol:
Jak zwykle pojazd będzie w bydgoskim malowaniu, z połowy lat 80-tych. Choć ten na zdjęciu, to lata 90-te, ja go nieco odnowię :zeby:
(mam nadzieję,że autor zdjęcia nie obrazi się, że umieszczam je w relacji?)
Obrazek
Na początek przygotowałem podłogę dosztukowując tylny fragment z przyczepy. Na podstawie uzyskanych wymiarów wyciąłem burty ponownie dosztukowując tylne fragmenty burt przyczepy. Reszta budowy w zasadzie opiera się na oryginalnej wycinance.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Tym razem do oszklenia burt wykorzystałem cienką pleksi (0,2-0,3mm) z "antyramki". Wycinałem każde okno oddzielnie. Efekt jest bardzo dobry, bo burty utrzymują kształt wzdłużny oraz zachowują właściwy profil.
W przedniej wrędze wykonałem wycięcie, tak by nadrukowane pedały zyskały głębię.
Obrazek Obrazek
Dla uplastycznienia podłogi nakleiłem aluminiowe listwy na krawędziach pokryw rewizyjnych.
Obrazek Obrazek
Przed przymocowaniem burt przygotowałem kilka wręg tymczasowych dla utrzymania kształtu budy pojazdu przy dalszych pracach montażowych.
Obrazek Obrazek Obrazek
Dosyć wymagającym elementem jest przednia szyba, składająca się z trzech warstw. Ja najpierw z grubsza wyprofilowałem folię, by utrzymywała właściwy kształt. Potem dopiero dokleiłem zewnętrzna i wewnętrzną ramkę. Po przyklejeniu szyby do burt widać było, że w miejscu łączenia z słupkiem drzwi występują duże naprężenia. by temu zapobiec, podobnie jak to było w ikarusie 280 wkleiłem kawałek miedziane drutu.
Obrazek Obrazek
Skrzynki napędu drzwi wykonałem wykorzystując te przygotowane do przegubowca.
Obrazek Obrazek
Zderzaki wykonałem z żółtej barwionki, za wzór wykorzystując te wycinankowe.
Model będzie oklejony papierem wycinankowym samoprzylepnym, co wprowadza pewne ograniczenia. W miejscach wyoblonych niestety widać łączenie papieru.. :-?
Pas z grilem podobnie jak to było przy ikarusie 280 trzeba poszerzyć, bo rozstaw świateł wg wycinanki coś jest "nie halo".
Obrazek Obrazek
Oklejenie burt autobusu, to już była czysta przyjemność. Pojazd dostał właściwe malowanie, a dodatkowe elementy w postaci okuć w mojej ocenie uatrakcyjnia go wizualnie. Zdaję sobie sprawę, że idealnie nie jest ale pewnie na taki poziom nigdy nie wskoczę :lol:
Obrazek Obrazek Obrazek
Na koniec światełka, z którymi trochę eksperymentowałem.
Obrazek Obrazek
I z grubsza tak to wygląda...
Obrazek Obrazek
Obrazek
Pewnej modyfikacji ulegnie wyposażenie pojazdu. Zmieni się układ siedzeń oraz rurek: słupków i podsufitowych pochwytów.
I to było by na razie tyle.
Do zobaczenia w kolejnej odsłonie.
Pozdrawiam!

Paweł
Awatar użytkownika
Tempest
x 126

Re: [R] IKARUS 260;1:25;na podstawie ANGRAFMODEL

Post autor: Tempest »

Wygląda całkiem nieźle.
pawelelka77 pisze:najpierw z grubsza wyprofilowałem folię, by utrzymywała właściwy kształt
Domyślam się że formowałeś w palcach.

Ciekawe czy wykonanie kopyta z balsy, położenie na to plexi czy innej folii wyciętej z naddatkiem pozwalającym na jakieś jej przymocowanie i potraktowanie szybki strumieniem pary powiedzmy z czajnika albo żelazka ukształtowałoby te szybę czy zniszczyło. Jak znajdę myjkę parową która niczego w zasadzie nie myła więc na strychu wylądowała to być może wykonam taki eXperyment. :D
Pozdrawiam
Tempest

Szukajcie a znajdziecie...
Awatar użytkownika
Sklejacz Maciej
x 147

Post autor: Sklejacz Maciej »

Jakoś ostatnio obrodziło autobusami :shock: a co jeden to bardziej .......od drugiego :D :D Zdecydowanie jest na czym oko zawiesić.
Kolejny zacny model się zapowiada. :D
Podziwiam i Pozdrawiam.
obecnie zamrożony:Iskander M (MZKT 79300 Astrolog)

już po: ORP Krakowiak, T-72M, Opel Blitz 3,6S, SdKfz 233.
Awatar użytkownika
Piterski
x 73

Post autor: Piterski »

Tempest, zamiast urządzenia parowego to sądzę, że suszarka wystarczająco blisko foli też ją dostatecznie mocno rozgrzeje.
W budowie: Halny PGM17;
Awatar użytkownika
bialas6
x 40

Post autor: bialas6 »

pawelelka77 pisze: ndz lut 09 2025, 17:18 Dużego wyboru pod tym względem na rynku kartonowym nie ma
A tam, jest jeden kwiatuszek :lol: :lol:

Obserwuję, powodzenia ;-)
SZAD
x 18

Post autor: SZAD »

Ja też sobie popatrzę, może się czegoś nauczę.
Awatar użytkownika
pawelelka77
x 119

Post autor: pawelelka77 »

Oj, trochę mi zeszło...

Tempest, podejrzewam, że przygotowana "na gorąco" folia znacznie ułatwiłaby oklejanie ramkami, bez ryzyka ich spękania. Kiedyś chyba też już rozważałem taką opcje ale stanęło na tradycyjnym podejściu do sprawy...

Tymczasem ikarusik powoli "rośnie."
Przednią szybę ostatecznie ukształtowała wręga przyklejana do jej górnej krawędzi.
Obrazek Obrazek
W miejsce łączenia burt z tylna ściana trzeba było wykombinować jakieś maskownice imitujące słupki. O tym elemencie chyba Autor zapomniał...
Obrazek Obrazek Obrazek
Teraz można było przystąpić do uzupełniania wnętrza pojazdu. Na początek zabrałem się za stanowisko kierowcy. Pulpit nieco uplastyczniłem. Pierścienie nie wyszły idealnie okrągłe... :-? ale... pewnie i tak nie będzie ich specjalnie widać. :zeby:
Obrazek Obrazek
Ustawienie fotela i wysokość kolumny kierownicy wymagały pewnej korekty względem tego co było w instrukcji. Pamiętam, że kierowca w zasadzie obręcz kierownicy miał tuż nad udami...
Obrazek
Przed montażem ścianki musiałem zamontować ekspozytor z tablicą kierunkowa, lusterko, zasłony przeciwsłoneczne, dźwignię zamiany biegów.
Od razu zamontowałem pozostałe tablice kierunkowe.
Obrazek Obrazek Obrazek
Po wklejeniu ścianki, wstępnie przygotowałem podsufitkę.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Kolejny etap, to siedzenia...

Tak wyglądało by to teraz z grubsza...
Obrazek

Pozdrawiam!
Paweł
gumis666
x 110

Post autor: gumis666 »

Świetnie co to wychodzi.
👍
Kleje bo lubię!!! :D
Awatar użytkownika
Piterski
x 73

Post autor: Piterski »

Kolejny fajny autobusik powstaje na forum, a domniemam że wcale taki łatwy to sklejenia to on nie jest.
W budowie: Halny PGM17;
Awatar użytkownika
jacob
x 109

Post autor: jacob »

Bardzo efektowny autobus Pawle szykujesz. Podglądam na Kartonówkach - ale cieszę się, że i tutaj zagościłeś. Ależ on zgrabnie wygląda. I szybki bo czerwony :) Tak na serio - bardzo fajne ma zestawienie kolorystyczne.
ODPOWIEDZ