[R] IKARUS 260;1:25;na podstawie ANGRAFMODEL
Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork
- pawelelka77
- x 119
Re: [R] IKARUS 260;1:25;na podstawie ANGRAFMODEL
Do końca jeszcze dużo pracy ale fajnie, że już teraz Wam się podoba, to co wydziergałem.
Miło Kuba, że wpadłeś. Dawno nic nie pokazywałeś, co tam w Twoim warsztacie się dzieje....
Miło Kuba, że wpadłeś. Dawno nic nie pokazywałeś, co tam w Twoim warsztacie się dzieje....
Żeby nie robić Ci OT, ...stara bidapawelelka77 pisze: pn lut 24 2025, 10:49 Dawno nic nie pokazywałeś, co tam w Twoim warsztacie się dzieje....

A w temacie - ten Ikarus nie miał tak fajnie wypuczonej szyby za plecami kierowcy do kabiny pasażerskiej? Zależało to od siedziska kierowcy czy czegoś innego?
- pawelelka77
- x 119
Jakub, ta płaska szyba za kierowcą, to efekt mojego lenistwa 
A poważnie, to wyszedłem z założenia, że z dużą dozą prawdopodobieństwa podczas formowania ściany to przetłoczenie się zniszczy. Podobnie nie robiłem go w przegubowcu. We wczesnych Ikarusach szyba za kierowcą miała charakterystyczne przetłoczenie zewzględu na oparcie, które akurat tak wypadało(oczywiście przy cofnięty fotelu). W późniejszych wersjach pamiętam, że szyby bywały płaskie. Była wówczas zastosowaną dziwna szeroka uszczelka przez co szyba nie licowała ze ścianą i była jakby cofnięta. (Tak jakoś to zapamiętałem choć pewności nie mam...)

A poważnie, to wyszedłem z założenia, że z dużą dozą prawdopodobieństwa podczas formowania ściany to przetłoczenie się zniszczy. Podobnie nie robiłem go w przegubowcu. We wczesnych Ikarusach szyba za kierowcą miała charakterystyczne przetłoczenie zewzględu na oparcie, które akurat tak wypadało(oczywiście przy cofnięty fotelu). W późniejszych wersjach pamiętam, że szyby bywały płaskie. Była wówczas zastosowaną dziwna szeroka uszczelka przez co szyba nie licowała ze ścianą i była jakby cofnięta. (Tak jakoś to zapamiętałem choć pewności nie mam...)
- pawelelka77
- x 119
Czołem!
Od ostatniej aktualizacji w temacie upłynęło nieco czasu. Prace przy autobusie były raczej bardziej szarpane niż systematyczne i nie było za wiele do pokazania. W międzyczasie walczyłem z siedzeniami i orurowaniem.

Do budowy wykorzystałem jak zwykle barwionkę, która zupełnie nieżle podpasowała kolorystycznie. Podpory siedzisk nie są wycinankowe. Ponownie skorzystałem z tych przygotowanych do ikarusa 280.

Przygotowując wszystkie poręcze kierowałem się fotkami z wnętrza warszawskiego muzealnego pojazdu. Taka kolorystyka i układ najbardziej mi odpowiadały.

Dopiero po przytwierdzeniu na stałe sufitu dokleję pionowe słupki mocowane do siedzeń. Mimo, ze idealnie nie jest, to i tak jestem zadowolony z obecnego efektu.
I to było by na razie tyle. Mam nadzieję, że kolejna odsłona będzie nieco szybciej...
Paweł
Od ostatniej aktualizacji w temacie upłynęło nieco czasu. Prace przy autobusie były raczej bardziej szarpane niż systematyczne i nie było za wiele do pokazania. W międzyczasie walczyłem z siedzeniami i orurowaniem.

Do budowy wykorzystałem jak zwykle barwionkę, która zupełnie nieżle podpasowała kolorystycznie. Podpory siedzisk nie są wycinankowe. Ponownie skorzystałem z tych przygotowanych do ikarusa 280.

Przygotowując wszystkie poręcze kierowałem się fotkami z wnętrza warszawskiego muzealnego pojazdu. Taka kolorystyka i układ najbardziej mi odpowiadały.

Dopiero po przytwierdzeniu na stałe sufitu dokleję pionowe słupki mocowane do siedzeń. Mimo, ze idealnie nie jest, to i tak jestem zadowolony z obecnego efektu.
I to było by na razie tyle. Mam nadzieję, że kolejna odsłona będzie nieco szybciej...

Paweł
Powody do zadowolenia jak najbardziej uzasadnione. Na pierwszy rzut oka jakbym widział oryginalne wnętrze.
- Sklejacz Maciej
- x 147
Zdjęcia z wnętrza pojazdu robią naprawdę wielkie wrażenie.
Faktycznie przypominają mi podróże
oryginalnymi Ikarusami. Super.
Pozdrawiam.

Pozdrawiam.
obecnie zamrożony:Iskander M (MZKT 79300 Astrolog)
już po: ORP Krakowiak, T-72M, Opel Blitz 3,6S, SdKfz 233.
już po: ORP Krakowiak, T-72M, Opel Blitz 3,6S, SdKfz 233.
Faktycznie świetne te zdjęcia z wnętrza ale aby zachować realizm należałoby jeszcze "wystrugać" ze 120 figurek pasażerów.Faktycznie przypominają mi podróżeoryginalnymi Ikarusami.

A szyby będą się trzęsły, jak w oryginale? ;) Świetny model 

Pozdrowienia
Rafael
Samoloty IIWW, a czasem inne "ciekawoski"
Rafael
Samoloty IIWW, a czasem inne "ciekawoski"

- pawelelka77
- x 119
Czołem!
Fajnie Chłopaki, że tak pozytywnie odbieracie moje kartonowe zmagania z kartonowa materią. Oczywiście zdaję sobie sprawę z popełnionych błędów ale niestety teraz nic z nimi już nie zrobię...
Szyby Rafał,w moim pojeździe nie będą się trzęsły i na koniec nie przewiduję dodatkowych efektów dźwiękowych
Tymczasem przytwierdziłem podsufitkę do burt.
W ten sposób wstępnie zamknąłem budę autobusu.

Wcześniej wykonałem poręcze wejściowe.
Przy okazji wyjazdu na festiwal modelarski do Redy, miałem okazję cyknąć "rodzinne foto"...

Do następnego!
Paweł
Fajnie Chłopaki, że tak pozytywnie odbieracie moje kartonowe zmagania z kartonowa materią. Oczywiście zdaję sobie sprawę z popełnionych błędów ale niestety teraz nic z nimi już nie zrobię...

Szyby Rafał,w moim pojeździe nie będą się trzęsły i na koniec nie przewiduję dodatkowych efektów dźwiękowych

Tymczasem przytwierdziłem podsufitkę do burt.

W ten sposób wstępnie zamknąłem budę autobusu.

Wcześniej wykonałem poręcze wejściowe.

Przy okazji wyjazdu na festiwal modelarski do Redy, miałem okazję cyknąć "rodzinne foto"...

Do następnego!
Paweł
Nie wiem jak ty i kolega bialas6, to robicie ale te autobusy wyglądają jak prawdziwe.
Zaś te twoje ujęcie wnętrza jest tak sugestywne że trudno uwierzyć że zrobione w modelu.
Naprawdę super robota.
Zaś te twoje ujęcie wnętrza jest tak sugestywne że trudno uwierzyć że zrobione w modelu.
Naprawdę super robota.