STAR 29 PM18P

wszystko o modelach kartonowych

Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork

ODPOWIEDZ
SZAD
x 18

STAR 29 PM18P

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: SZAD »

Święta, święta i po świętach. Do roboty.
Nowy model na warsztacie, a skończony do galerii.
Model zacząłem kroić 06.11.24 a prace zakończyłem 05.04.25 Tak więc pół roku spędziłem przy modelu.
Wybór świadomy, bo wpisuje się w temat czerwony i pojemność półki, na której już czekają poprzednio zbudowane Straże Pożarne. Jedno miejsce pozostaje wolne, ale obiecuję, że zostanie zapełnione.

Teraz o samej budowie.
Nie było specjalnych trudności. Przy kabinie ściana grodziowa wydrukowana w lustrzanym odbiciu. Nie stanowiło to jakiegoś problemu.
Złożoność wysięgnika i jego papierowa waga nie pozwoliły mi na jego wykonanie tak, by utrzymywał się w każdej pozycji.
Wszystko jest ruchome, rozkładanie i obracanie, wysuwane podpory, skrętne koła. Jednak koła są na sztywno bez obracania. Już od jakiegoś czasu uznałem, iż jest to zbędne. Model to nie zabawka, a do tego luzy potrzebne do obrotu kół z czasem powodują opadanie modelu i jego zły wygląd.
Wysięgnik musiałem podeprzeć patyczkami do szaszłyków.
Zapraszam do oglądania.
 Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Sklejacz Maciej
x 147

Re: STAR 29 PM18P

Post autor: Sklejacz Maciej »

Witaj.
Gratuluję wybornego efektu pracy półrocznej pracy. :D . Jak widać na załączonych powyżej obrazkach było warto. :D , fajna jest ta uchylona szyba w drzwiach, dodaje smaczku ;-) Po prostu super. :) Pytanie, z czego zrobiłeś siatkę ochronną w koszu, bo wygląda bardzo fajnie. Ta sama siatka chyba jest też użyta przy grilu. :D
Szkoda tylko, że przy lusterku kierowcy chyba trochę niedokładnie pomalowane druty mocujące.Może podmalujesz? Będzie ekstra. :D
Pozdrawiam i raz jeszcze gratuluję pięknego modelu do kolekcji. :jupi:
obecnie zamrożony:Iskander M (MZKT 79300 Astrolog)

już po: ORP Krakowiak, T-72M, Opel Blitz 3,6S, SdKfz 233.
Awatar użytkownika
Heinrich Kosmala
x 216

Post autor: Heinrich Kosmala »

Gratulacje!
Pozdrawiam
Henryk

moje modele
Awatar użytkownika
Lukson 1982
x 19

Post autor: Lukson 1982 »

Coś wspaniałego! :boje: Świetna robota, jedyne do czego bym się przyczepił, to te białe tablice rej. Widziałbym w nim czarne :D Gratulacje!
Awatar użytkownika
kukis1983
x 35

Post autor: kukis1983 »

Bardzo ładny model. Jest na czym oko zawiesić. Gratulacje.
The Show Must Go On
SZAD
x 18

Post autor: SZAD »

Koledzy dziękuję za miłe słowa, zawsze to zachęta do dalszej pracy. A już na pewno mile łechce ego. Swoje modele staram się sklejać przede wszystkim czysto, zwracam uwagę nawet na to co mam na biurku. Pewnie nie ja jeden, ale tak mam.
Lukson 1982 Jeśli chodzi tablicę rejestracyjną to taką wymyślił autor. Fakt, że czarna to zamierzchłe czasy tak jak ten podnośnik, ale nic nie będę zmieniał.
Sklejacz Maciej siatka to nie jakiś specjalny wynalazek. To zwykła moskitiera z okna.mam jej sporo i pewnie jeszcze nie raz wykorzystam. Lusterka są ruchome i może przy składaniu coś drapnąłem pęsetą. Poprawię.
Dzięki wszystkim, już na tapecie nowy model, ale do finału daleko bo to dopiero początek.
ODPOWIEDZ