Andrea Provana, w skrócie Provana, był okrętem podwodnym włoskiego typu Marcello. Wsławił się tym że został zatopiony jako pierwszy OP włoskiej marynarki, tydzień po wypowiedzeniu wojny Francji

Provana zaatakował w zanurzeniu konwój francuski pod Oranem 16 Czerwca 1940r. Torpedy nie trafiły, ale ich ślady ( bo były parogazowe, a rzecz miała miejsce w biały dzień) naprowadziły francuski slup La Curieuse na pozycję Provany. Francuzi najpierw obrzucali go bombami głębinowymi, a potem kiedy Provana wychodził na powierzchnię, staranowali i przecięli na pół. Oficjalna wersja jest taka, że Włosi chcieli się wynurzyc żeby walczyć na powierzchni, ale równie dobrze mogli oberwać bombami głębinowymi i wynurzali się żeby uratować skórę.
Miałem blaszany kiosk, który narysowałem kiedyś koledze, który z kolei miał jakąśtam żywicznOM UTkę z mydlanym kioskiem. Skończyło się na tym że miałem blaszkę z samym kioskiem bez reszty UTki. Tak sobie leżał z 5 lat gdzieś w puszce, aż ostatnio mnie natchnęło co możnaby z nim zrobić, no i jest, Ostatnie zanurzenie Provany
NO i pierwszy w 2025 skończony, a do tego przełamałem wUoskOM klONtFe.