Ponieważ wersja BF-109 jest jedną z moich ulubionych musiałem zakupić sobie czym prędzej nowy model od: HALA”.
Wydawnictwo, które przed długie lata przyzwyczaiło wszystkich do wysokiej jakości opracowań powraca z modelem Messerschmitta Bf 109F-4/Trop.

Autorami opracowania są Artur Rożek i Andrzej Halliński, grafika; Zbigniew Raplewicz.
Do wyboru są dwa warianty oznakowania kadłuba:
1. WNr 10137 "żółta 14" Hansa Joachima Marseille

2. WNr 10271 z klucza sztabowego II/JG 27 Otto Schulza

Nie są to dwa oddzielne modele, bo skrzydła dostajemy tylko jedno w wycinance.
Po pierwsze chcę uspokoić wszystkich którzy widzieli zdjęcia tego opracowania na Facebooku Kolor piaskowy RLM 79 (w tej późniejszej wersji od 1942 r.) jest w tym opracowaniu faktycznie ciemniejszy co świadczy o tym, aby nie za bardzo ufać zdjęciom.
Co do opracowywania graficznego i to nie mam większych zastrzeżeń. Delikatne nity, napisy eksploatacji, przybrudzenia, wszystko na wysokim poziomie. Można się przyczepić chyba tylko do braku okopceń z silnika.
Wręgi wycięte laserowo również wyglądają bardzo dobrze. Oczywiście nie jest to relacja z klejenia więc nie mogę w tej chwili powiedzieć, czy są dobrze wycięte, czy nie są za małe lub za duże.
Rysunki montażowe ok, pojawiają się także przekroje 2d oraz rysunek koła w przekroju, gdzie jest podana jego prawidłowa średnica i grubość, jest nawet szablon do ustalania właściwego położenia klap w pozycji otwartej.
Z merytorycznej strony nożna się zastanawiać czy kołpak w wariancie malowania Otto Schulz powinien być cały czarny. Moim zdaniem powinien być biały na 1/4 obwodu, ale to tylko moje przypuszczenie bez twardych dowodów w postaci zdjęcia.
Duża ilość detali w kabinie, zaprojektowana pełna mechanizacja płata, fajnie zaprojektowane chłodnice, słowem jest wszystko co tygryski lubią najbardziej.
Z mojej strony to tyle, polecam oczywiście zakup tego opracowania. Ukłony dla grafika: Panie Zbigniewie tak trzymać.
Poważnie zaczynam myśleć nad zaprojektowaniem dla tego zestawu papierowego silnika z okaptowaniem, opracowanie byłoby dostępne za darmo do samodzielnego wydruku.
Poniżej kilka zdjęć

Źródło dla schematów malowania: https://www.asisbiz.com/il2/Bf-109F/JG27-Marseille.html