W tym temacie mieszczą się wszystkie moje modele budowli i szkoda że wcześniej nie wpadłem na pomysł aby go założyć, a potem tylko dodawać galerie poszczególnych modeli, no trudno.
Teraz wrzucam zdjęcia mojego najnowszego dzieła
Wieża Spaska (Zbawiciela) i wieża Senatskaja (Senacka) dwie z osiemnastu wież w murach twierdzy moskiewskiej zwanej z rosyjska Kremlem.
tu linki do opisów tych wież i Kremla http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,864,132 ... 36294.html
http://www.moskwa.pro/przewodnik/kreml.php
Oto co znalazłem w wikipedii pod hasłem kreml: Kreml (ros. Кремль) – gród warowny lub twierdza sytuowana w obrębie miast ruskich, budowana zwykle na wzniesieniu i obejmująca: siedzibę władcy, cerkwie oraz budynki o funkcjach urzędowych lub państwowych. W XVIII wieku, w związku z rozbudową miast, kremle straciły swoje obronne znaczenie, pełniąc jedynie funkcje reprezentacyjne.
Nazwa "Kreml" jest także używana jako synonim najwyższych władz rosyjskich, a wcześniej sowieckich, których siedziba znajdowała się tradycyjnie na Kremlu moskiewskim.
Do najbardziej znanych zabytkowych zespołów fortecznych w Rosji należą:
Kremle znajdujące się na liście dziedzictwa światowego UNESCO:
Kreml moskiewski w Moskwie
Kreml nowogrodzki w Nowogrodzie Wielkim
Kreml kazański
Kreml kiżyjski w Kiży
Inne bardziej znane obiekty Rosji:
Kreml niżnonowogrodzki w Niżnym Nowogrodzie
Kreml smoleński w Smoleńsku
Kreml kołomieński w Kołomnie
Kreml astrachański w Astrachaniu
Kreml tobolski w Tobolsku
Kreml suzdalski w Suzdalu
Kreml rostowski w Rostowie
Kreml pskowski w Pskowie
Kreml riazański w Riazaniu
Kreml wołogdzki w Wołogodzie
Kreml jarosławski w Jarosławiu
Kreml uglicki w Ugliczu
Jak widać słowo kreml w j rosyjskim ma całkiem inne znaczenie aniżeli to do czego jesteśmy przyzwyczajeni, ale po to robię modele architektury. aby poznawać sekrety i niuanse historii narodów.
Tysiące turystów każdego roku wyrusza w świat, aby zwiedzać i poznawać zabytki architektury i historie narodów. Tego nie poznamy budując okręty czy samoloty.
Nad wejściem wmontowałem odsłoniętą niedawno ikonę, której nie było w momencie opracowania planów w wydawnictwie "Orel".
Model pomniejszyłem o 30% dlatego skala jest 1:325 a nie 1:250 jak w piśmie. Wymiary modelu to: dł 135mm, szer 67mm, wys z gwiazdą 165mm
Kończy mi się już miejsce w moich gablotkach, za bardzo ostatnio poszalałem robiąc Malbork i Kamieniec Podolski bez zmniejszania.
Mam w planie budowę jeszcze jednej pięknej wieży z kremla.

na ostatnim zdjęciu widać porównanie końcówki cyrkla i rzeźb na murach wieży
No to do następnego razu
Pozdrowionka