[R] Flakscheinwerfer 36 - Modelik 1:25

wszystko o modelach kartonowych

Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.

ODPOWIEDZ
ppfalcon
x 9

[R] Flakscheinwerfer 36 - Modelik 1:25

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: ppfalcon »

Witajcie w mojej nowej relacji. Ponieważ ostatnio Mikołaj zaszalał z prezentami i przyniósł mi kilka(naście) nowych, fajnych modeli (chyba musiałem być wyjątkowo grzeczny w tym roku), jednak postawił mi ultimatum, że najpierw muszę porobić trochę starych. Zatem zabrałem na warsztat kolejny model z szafy zanim korniki albo pleśń dokonają dzieła zniszczenia. Tym razem wybór padł na dość rzadko spotykany temat, czyli: Flakscheinwerfer 36 z Modelika:
Obrazek

Do retuszu znalazłem farbkę, która idealnie pasuje kolorystycznie:
Obrazek

Ponieważ w modelu reflektora znajduje się dużo okręgów do wycięcia, a nigdy to nie było moją mocną stroną, to postanowiłem coś wykombinować. I po kilku godzinach projektowania, drukowania, lutowania i skręcania, w końcu jest - obrotowa mata do cięcia:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pomysł był taki, żeby stolik się kręcił a cyrkiel trzymać w jednym miejscu, i chyba póki co się udało. Kilka okręgów wycięte jest idealnie, równiutko, nawet z tektury. Póki co jestem z pomysłu zadowolony, zobaczymy jak będzie dalej.

Wracając do relacji - postanowiłem dodać diodę w miejsce żarówki i spróbować zrobić ją świecącą. Zobaczymy czy mi się uda połączyć wszystkie kable, żeby nie ingerować za bardzo w model. Póki co efekt wygląda następująco:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

No i na samym końcu osłona żaluzji reflektora, jeszcze w kawałkach:
Obrazek
Obrazek

Tyle na teraz, do zobaczenia wkrótce.
Awatar użytkownika
stary
x 41

Re: [R] Flakscheinwerfer 36 - Modelik 1:25

Post autor: stary »

Też trzymam cyrkiel nieruchomo a obracam matą ale u mnie rolę obrotową pełni stara podkładka pod mysz.
To co wydrukowałeś robi wrażenie 👍
Awatar użytkownika
Mateusz Skałecki
x 122

Post autor: Mateusz Skałecki »

Fajny patent z tym stołem. Jam ma teraz taki pomysł aby z suwmiarki elektronicznej robić cyrkiel do wycinania kółek. Za pomocą drukarki 3D wydrukuje takie adaptery na ramiona, gdzie na stałym końcu suwmiarki będzie igła a na drugim mocowanie do ostrzy OLFA. Igła będzie dłuższa
i będzie wchodziła do takiej tulejki aby zachować idealną osiowość.
"Czyste sumienie wynika najczęściej ze złej pamięci"
Ukończone FW-190 A7 FM-2 Na warsztacie FW-190 D9 Albatros DVa
ppfalcon
x 9

Post autor: ppfalcon »

Właśnie ja z tą osiowością miałem zawsze problem. Bo nawet jak wycinałem zwykle cyrklem to nigdy nie udało mi się kręcić nim po idealnym okręgu i przez to ten środek zawsze lekko zbaczał w jedną czy drugą stronę. Dużo łatwiej jest mi trzymać cyrkiel w jednym miejscu, a żeby część się obracała. Zobaczymy jak ten patent się sprawdzi na przestrzeni czasu. Jak nie wypali to taki stół zawsze się przyda choćby do malowania części.
ODPOWIEDZ