[G] SBLim-2 Art - WAK -1:33

wszystko o modelach kartonowych

Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
messer
x 51

[G] SBLim-2 Art - WAK -1:33

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: messer »

Przestawiam galerię świeżo skończonego modelu - SBLim-2 Art z wydawnictwa WAK. Autorem modelu jest Lech Kołodziejski. Sam projekt jest z serii uproszczonych ( mniej szczegółów w kabinie i podwoziu),ale prezentuje się bardzo ciekawie. Trudne do uformowania są zbiorniki, ze względu na tylko 6 listków tworzących przednio stożek zbiornika. Poniżej kilka zdjęć:

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
gk
x 969

Re: [G] SBLim-2 Art - WAK -1:33

Post autor: gk »

Bardzo ładnie zrobiony :spoko:
Jak model ma dobrą stronę graficzną, to nawet jeśli jest mniej skomplikowany, to przyciąga uwagę.
pzdr Grzegorz

ZŁO SQUAD
Awatar użytkownika
Tempest
x 120

Post autor: Tempest »

"Wyszedł" całkiem pięknie.
messer pisze:Trudne do uformowania są zbiorniki, ze względu na tylko 6 listków tworzących przednio stożek zbiornika
Takie rozważania modelarza-teoretyka: czy gdyby te 6 listków namoczyć od lewej strony wodą a potem na jakimś niezbyt jednak miękkim ale i też niezbyt twardym podłożu (tektura piwna ?) "wytłoczyć" metalową kulką (w sklepie dla plastyków takie narzędzia użyte 2 albo i 3 razy kiedyś zakupiłem) to czy kształt nie odpowiadałby bardziej oryginałowi ? A może zastosowałeś taką technikę i okazało się, że jednak 6 listków to za mało ?
Pozdrawiam
Tempest

Szukajcie a znajdziecie...
Awatar użytkownika
messer
x 51

Tempest pisze: czw gru 05 2024, 23:04 Takie rozważania modelarza-teoretyka: czy gdyby te 6 listków namoczyć od lewej strony wodą a potem na jakimś niezbyt jednak miękkim ale i też niezbyt twardym podłożu (tektura piwna ?) "wytłoczyć" metalową kulką (w sklepie dla plastyków takie narzędzia użyte 2 albo i 3 razy kiedyś zakupiłem) to czy kształt nie odpowiadałby bardziej oryginałowi ? A może zastosowałeś taką technikę i okazało się, że jednak 6 listków to za mało ?
Było kształtowanie na mokro i z kulkami - wolałbym, żeby listków było przynajmniej 8, a lepiej 10-12. Przy większej ilości listków łatwiej jest mi uformować kopułkę w taki sposób aby stykąjące się ze sobą krawędzie listków ułożyły się ze sobą płasko ( mam nadzieję, że wiecie o co mi chodzi). Przy tych 6 listkach w projekcie miałem wrażenie, że trochę brakowało materiału - takie uproszczenie w modelu.
Awatar użytkownika
Lukson 1982
x 15

Post autor: Lukson 1982 »

Bardzo ładny model :) Gratulacje. Oszklenie kabiny robiłeś sam, czy kupiłeś gotową wytłoczkę?
Awatar użytkownika
messer
x 51

Lukson 1982 pisze: pn gru 09 2024, 7:41 Bardzo ładny model :) Gratulacje. Oszklenie kabiny robiłeś sam, czy kupiłeś gotową wytłoczkę?
Dzięki; osłona kabiny od wydawcy, ale na koniec umyta white spiritem.
Inek
x 17

Post autor: Inek »

Super "maluch"
Pozdrawiam
Tomasz
Awatar użytkownika
kukis1983
x 33

Post autor: kukis1983 »

Super wykonanie. Czysto. Niby uproszczony, a prezentuje się bardzo fajnie. Sam go aktualnie składam tylko że srebrną wersję jednomiejscową z WAK. Zastanawia mnie tylko zaczepienie linki anteny (szara nić). Zamocowana powinna być do ogona, a drugi koniec powinien być zamocowany do kadłuba (cz. 2)? U Ciebie jest zamocowana do "grota" anteny, tak ma być?
The Show Must Go On
Awatar użytkownika
Mateusz Skałecki
x 122

Post autor: Mateusz Skałecki »

Mocowanie anteny faktycznie do poprawy. Prawidłowe mocowanie pokazane jest na rysunkach w instrukcji modelu, szkoda tylko że autor nie zaprojektował tam takiego dynksa do jej mocowania, (taki mały odwrócony lejek).
"Czyste sumienie wynika najczęściej ze złej pamięci"
Ukończone FW-190 A7 FM-2 Na warsztacie FW-190 D9 Albatros DVa
Awatar użytkownika
messer
x 51

Mateusz Skałecki pisze: śr sty 01 2025, 21:18 Mocowanie anteny faktycznie do poprawy. Prawidłowe mocowanie pokazane jest na rysunkach w instrukcji modelu, szkoda tylko że autor nie zaprojektował tam takiego dynksa do jej mocowania, (taki mały odwrócony lejek).
Rzeczywiście dałem ciała - zadziałała chyba rutyna i jakoś podświadomie przykleiłem antenę do masztu. Poprawię, dzięki za zwrócenie uwagi.
ODPOWIEDZ