[R] FW-190 D-9 JV44 1:33 Waloryzowany Haliński
Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.
Re: [R] FW-190 D-9 JV44 1:33 Waloryzowany Haliński
Moim zdaniem ten cyrkiel pie powstał z myślą o robieniu kółek do samolotu więc papierek i Celma odpadają.
Gdyby taki cyrkiel był do kupienia sam bym sobie go od razu sprawił.
Nie wiem czemu ale moim zdaniem Olfa ma za bardzo cofnięte ostrze w stosunku do długości szpikulca i przez to jest przeciętnej jakości narzędziem, o luzie, który trzeba skasować nie wspominając.
Gdyby taki cyrkiel był do kupienia sam bym sobie go od razu sprawił.
Nie wiem czemu ale moim zdaniem Olfa ma za bardzo cofnięte ostrze w stosunku do długości szpikulca i przez to jest przeciętnej jakości narzędziem, o luzie, który trzeba skasować nie wspominając.
W budowie: Halny;
A ja tylko zapytam, czy gdzieś będzie można model zobaczyć ??
- Mateusz Skałecki
- x 122
konradoo - jak model będzie skończony (tak około za 2 lata) to będzie go można zobaczyć na różnych konkursach modelarskich.
Wracając do cyrkla OLFY, Jak ktoś wytnie taki pierścionek cyrklem OLFY to stawiam piwo.

Wracając do cyrkla OLFY, Jak ktoś wytnie taki pierścionek cyrklem OLFY to stawiam piwo.

"Czyste sumienie wynika najczęściej ze złej pamięci"
Ukończone FW-190 A7 FM-2 Na warsztacie FW-190 D9 Albatros DVa
Taki się nada ?Mateusz Skałecki pisze:Wracając do cyrkla OLFY, Jak ktoś wytnie taki pierścionek cyrklem OLFY to stawiam piwo.

Tak na szybko wycinany więc idealnie z szerokością tego pierścienia nie wyszło. Papier "przyklejony" kilkunastoma kroplami microliqitape aby się nie przesuwał, najpierw wewnętrzna część pierścienia została wycięta a potem zewnętrzna. Może w odwrotnej kolejności by to było łatwiej i lepiej wycinać.
Czeka mnie wycięcie takich pierścionków do kól TaGo z tym że Olfą na razie nie da się wyciąć wewnętrznej krawędzi bo ma za małą średnicę ale będę kombinował. Faktycznie to cyrkiel Olfy nadaje się raczej do większych kółek. Ma luzy co skompensowałem kiedyś przyklejeniem kawałka taśmy izolacyjnej na górze ramienia, igła też ... jakby nie jest jej oś idealnie równoległa do ostrza i wychodzi nachylenie jakieś kilka stopni chyba.
Nie wiem czy wygrałem to piwo ale jeśli tak to muszę podziękować albowiem pięć dni temu postanowiłem zostać Aaaa, aaa..bb... abstynentem, ciężko mi ten wyraz przez gardło przechodzi ale albo piwkowanie albo modelowanie, wybrałem to drugie

To już trochę sztuka dla sztuki ale jak będzie potrzeba to nie ma problemu.
Od pierwszego razu wycinane Olfą. Karton standardowej grubości 0.21 mm.
Cyrkiel trzymany nieruchomo a obrabiany krążek przyklejony do taśmy papierowej którą obracamy palcami.
Taśma oczywiście osłabiona przez parokrotne przyklejenie do koszuli bo inaczej ciężko by było oderwać wycięty krążek w całości

Od pierwszego razu wycinane Olfą. Karton standardowej grubości 0.21 mm.
Cyrkiel trzymany nieruchomo a obrabiany krążek przyklejony do taśmy papierowej którą obracamy palcami.
Taśma oczywiście osłabiona przez parokrotne przyklejenie do koszuli bo inaczej ciężko by było oderwać wycięty krążek w całości

- Mateusz Skałecki
- x 122
I dwa piwa poszły się … Panowie szacunek, ja swoim cyrklem OLFY nie potrafiłem wyciąć tak małych pierścieni. Podnoszę poprzeczkę tym razem bez piwa. Bez podklejania udo mi się nowym cyrklem zejść do szerokości pierścienia 0,3mm. Poniżej tej średnicy już zrywa papier.

Niewątpliwą zaletą mojego nowego cyrkla jest szybkość pracy co widać na filmiku poniżej. (trzeba kliknąć prawym prz. myszy i otworzyć w nowym oknie )

Pracy przy kołpaku. Taki wydruk 3Dułatwiający docięcie pierścieni

Zrobiłem sobie podposzycie na kołpaku.

Generalnie to jak ściąłem wszystkie czarne linie kołpaka z wycinaki to mi się nie chciał zejść, bo średnica pierścieni już nie pasowała. Zdecydowałem się już ten żółty fragment kołpaka zrobić z papieru barwionego w masie.

Tutaj przyrząd do otworowania po łuku.

Musiałem nałożyć trochę ciemniejszej farby olejnej na polakierowany półmatem kołpak, bo papier miał zbyt jasny odcień.
I prawie gotowy kołpak. Teraz tylko te wycięcia pod łopaty.

Generalnie miałem ambitne plany klejenia podczas przerwy, ale infekcja dróg oddechowych położyła mnie w zasadzie na całe święta.

Niewątpliwą zaletą mojego nowego cyrkla jest szybkość pracy co widać na filmiku poniżej. (trzeba kliknąć prawym prz. myszy i otworzyć w nowym oknie )
Pracy przy kołpaku. Taki wydruk 3Dułatwiający docięcie pierścieni

Zrobiłem sobie podposzycie na kołpaku.

Generalnie to jak ściąłem wszystkie czarne linie kołpaka z wycinaki to mi się nie chciał zejść, bo średnica pierścieni już nie pasowała. Zdecydowałem się już ten żółty fragment kołpaka zrobić z papieru barwionego w masie.

Tutaj przyrząd do otworowania po łuku.

Musiałem nałożyć trochę ciemniejszej farby olejnej na polakierowany półmatem kołpak, bo papier miał zbyt jasny odcień.
I prawie gotowy kołpak. Teraz tylko te wycięcia pod łopaty.

Generalnie miałem ambitne plany klejenia podczas przerwy, ale infekcja dróg oddechowych położyła mnie w zasadzie na całe święta.
Pięknie wykonany i niczym nie odbiegający od doskonałej reszty kołpak. Pełen profesjonalizm.
Obejrzałem filmik z pokazujący działanie cyrkla. Robi wrażenie.
Obejrzałem filmik z pokazujący działanie cyrkla. Robi wrażenie.
Fantastyczny kołpaczek. Obejrzałem film z cyrklem i przyznaję, że zasługuję na miano niewiernego tomasza (świadomie małą literą). Naprawdę robi wrażenie. Szukam starej suwmiarki
Wracając do zademonstrowanych pierścieni to naprawdę operują one już w kategoriach wartości urojonych a niedługo obejrzymy pewnie pierścienie o szerokościach ujemnych 
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Mateusz Skałecki
- x 122
Nie do krztuśca który przeszedłem dość ciężko dołożyłem sobie grypę, ale już jest w miarę ok.
Powoli do przodu. Zbiornik instalacji MW-50. FW-190 D-9 dostały już taki zbiornik aluminiowy.

Wykonałem go ze srebrnego papieru ale górne powierzchnie dennic pomalowałem jednak aluminiowym metalizrezm Humblola.

Powoli też robią się wszystkie żebra wewnętrze kadłuba.

Koła. Tym razem będą w całości z papieru. Najpierw zaprojektowałem je sobie w 3D.

Potem z czarnej tektury wyciąłem krążki na oponę i paski papierowe ogumienia.

Nowy zakup szlifierka PS-13 Proxxona znakomicie przyspiesza szlifowanie papieru.

Czas na felgi. Z tego pocienionego papieru potraktowanego lakierem olejnym aby dobrać odpowiedni kolor wyciąłem krążki na felgi. Potem na takim czarnym kółku zrobiłem sobie szablon bo ta felga jest lekko wklęsła. Śruby z kulek BGA, potem z szarej bibułki wykonałem taki pierścionek z przodu. Zakończenie i oś felgi z igieł.

I tak się to prezentuje po przyciemnieniu opony czarnym washem.

Powoli do przodu. Zbiornik instalacji MW-50. FW-190 D-9 dostały już taki zbiornik aluminiowy.
Wykonałem go ze srebrnego papieru ale górne powierzchnie dennic pomalowałem jednak aluminiowym metalizrezm Humblola.

Powoli też robią się wszystkie żebra wewnętrze kadłuba.

Koła. Tym razem będą w całości z papieru. Najpierw zaprojektowałem je sobie w 3D.
Potem z czarnej tektury wyciąłem krążki na oponę i paski papierowe ogumienia.

Nowy zakup szlifierka PS-13 Proxxona znakomicie przyspiesza szlifowanie papieru.

Czas na felgi. Z tego pocienionego papieru potraktowanego lakierem olejnym aby dobrać odpowiedni kolor wyciąłem krążki na felgi. Potem na takim czarnym kółku zrobiłem sobie szablon bo ta felga jest lekko wklęsła. Śruby z kulek BGA, potem z szarej bibułki wykonałem taki pierścionek z przodu. Zakończenie i oś felgi z igieł.

I tak się to prezentuje po przyciemnieniu opony czarnym washem.

Wow!

Pozdr
Piotr

Pozdr
Piotr
Diament powstaje w wysokiej temperaturze
i wysokim ciśnieniu ;)
-------------------------------------------------