Spitfire Mk. IX w barwach PSP - for Victory

wszystko o modelach kartonowych

Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Pawel
x 14

Re: Spitfire Mk. IX w barwach PSP - for Victory

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Pawel »

Spitfire w wersji 2.3. W najnowszej wersji uprościłem komory podwozia głównego, zdecydowałem się na żywiczny kołpak z Ultracast, koła, kółko ogonowe, wydechy i wlot powietrza pod silnikiem z Eduarda. Inaczej wymyśliłem dopasowanie oszklenia kabiny. Myślę że wszystkie przeszkody już pokonałem i może w tym dziesięcioleciu skończę.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
"Orły nie wchodzą na górę po schodach...."
J-311
Awatar użytkownika
Pawel
x 14

Ze śmigłem od zestawu Eduarda wygląda chyba lepiej. Odlew żywiczny własnej roboty. Kombinuje teraz nad tym jak odlać rury wydechowe.

Obrazek

Obrazek
J-311
Awatar użytkownika
Pawel
x 14

Projekt ten rozpocząłem tutaj na forum jakieś 20 lat temu. Zapragnęłam mieć co najmniej jednego Spita z każdego polskiego dywizjonu. W planach minimum 20 szt Spitfire,ów IXc. Modele miały być w założeniu proste do bólu, ale do Spita podobne. Podchodziłem wiele razy do tematu co tu zrobić, żeby się nie narobić. Kombinowałem z tłoczeniem dolnej osłony silnika, odlewaniem części z żywicy jak np kołpak śmigła i ta obła dolna część osłony silnika, żeby mieć gotowe podzespoły. Teraz wpadłem na pomysł, żeby zrobić szkielet drukowany na drukarce 3d. Już pierwsze przymiarki zrobione.

Wrzuciłem wręgi z modelu i plany Spita do programu i wymodelowałem przednią część.
Obrazek

Załatwiłem sobie przy okazji kołpak śmigła -łopaty śmigła będą papierowe, rury wydechowe i ten skomplikowany wlot powietrza do chłodnicy, które ciężko byłoby wymodelować z kartonu (modele będą w skali 1:48).
Obrazek

Druk kosztował 20 zł + przesyłka. Nie brałem z żywicy, bo za droga impreza, tylko z tańszego materiału. Odbiło się na detalach, ale o test tu chodzi na razie. Kiedyś szarpnę się na swoją drukarkę i zabawa przejdzie na inny poziom : ).

Obrazek
J-311
Awatar użytkownika
Pawel
x 14

Kombinowania ciąg dalszy. Wydłużyłem kadłub do wręgi gdzie kończy się oszklenie kabiny, Teraz szkielet jest sztywny, można swobodnie panować nad oklejaniem i geometrią kadłuba. Poszycie nawet dobrze pasuje trzeba będzie lekko poszerzyć tył kadłuba. Niestety dźwigar skrzydła nie wchodzi, brakuje niewiele 0,5 mm, trzeba będzie to przerobić. Kopyto kabiny do testów. Docelowo będzie z żywicy, żeby powierzchnia był lepszej jakości.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
J-311
ODPOWIEDZ