Statek Polskiego Ratownictwa Morskiego "Halny"

wszystko o modelach kartonowych

Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.

Awatar użytkownika
Piterski
x 42

Re: Statek Polskiego Ratownictwa Morskiego "Halny"

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Piterski »

Relacja
Zrobiłem, niestety miałem tylko metalizer pod ręką bo farba aluminiowa zaschła na amen i nie potrzebnie je od środka przetarłem wikolem w celu wzmocnienia, no ale są. Zostaje je polakierować i czekać na montaż na nadbudówce.

Obrazek

CDN...
W budowie: Halny;
Awatar użytkownika
Piterski
x 42

Relacja
Na tylnej nadbudówce jest czerwone pole. Z planów dowiedziałem się że powinien tam być zawór prawdopodobnie hydrantu.
Spróbowałem go wykonać. Udało się, jako tako ale się udało, najgorzej pokrętło ale ręcznie rysowane bez talentu, już go poprawiać nie zamierzam.

Obrazek

Nie planuje więcej się tak rozpędzać w dorabianie brakujących elementów na jakiś polach ale tu było tak łyso.

PS. Coś mi ostatnie dwa makro jakieś nie ostre wyszły.

CDN...
Awatar użytkownika
gk
x 969

Post autor: gk »

Zawór jest zajefajny. Ale pokrętło to jakiś żart :haha:
Piterski pisze: czw sty 09 2025, 22:37 już go poprawiać nie zamierzam
Poważnie ?

Jaką ma średnicę?
pzdr Grzegorz

ZŁO SQUAD
Awatar użytkownika
Piterski
x 42

Grzegorz, mniej litość :mrgreen: ... postaram się bardziej przy kolejnym nowym modelu. To pokrętło nie odstaje jakościowo bardzo od tych na dziobie.

Średnica około 4mm. Ja rozumiem, że w porównaniu z tym co Ty robisz to jest wielkości Godzilli ale ja je rysowałem i wycinałem cztery razy, no i już wkleiłem na SG.

Obrazek
Awatar użytkownika
gk
x 969

Post autor: gk »

:haha:
do niczego nie namawiam.

Dla mnie wycinanie to najgorsza opcja, bo najsłabiej wychodzi (mi). Wolałbym zrobić z kółka z drutu i ramion z kartonu przy tej wielkości.

Albo :chytry:

Obrazek
pzdr Grzegorz

ZŁO SQUAD
Awatar użytkownika
Piterski
x 42

Pogaduchy
Takie blaszki to jest na pewno koncepcja warta rozważenia w nowym projekcie.

Relacja
Nie mogłem oprzeć się pokusie i już jest na swoim miejscu.

Obrazek

CDN...
Awatar użytkownika
Piterski
x 42

Pogaduchy
Zabrałem się za przednią nadbudówkę, czyli wycinam elementy poszycia i pasuje je na sucho do szkieletu. Szukam punktu zaczepienia dla całości.
Od początku mam problem z zgraniem elementów "76", które w założeniu miały być przyklejone do pokładu.
Ja je dopasuje jednak do szkieletu bryły nadbudówki już po jej oklejeniu ścianami i dachem. Podobnie zrobiłem z nadbudówką rufową.
Już musiałem trochę zaingerować w szkielet delikatnie podcinając wcięcia we wrędze "77a".
Zadanie to dla mnie będzie dość karkołomne bo muszę wcześniej powycinać otwory pod bulaje, gdzieniegdzie pozbyć się pewnie kawałka szkieletu.
Szyby mają być transparentne wiec wręgi nie mogą mi wychodzić w środku okna. We wnętrze planuje wkleić barwiony papier jako tło.
Zgrać te wszystkie części poszycia z wnękami i wypukłościami, mam nadzieje że temu podołam.
Już po pierwszych przymiarkach widzę, że łatwe to nie będzie. Chyba najtrudniejszy element tej budowy.

Relacja
Doszły oczekiwane przeze mnie materiały więc zabrałem się za uzupełnianie brakujących elementów.
Łańcuszki kupiłem już "oksydowane", przynajmniej na zdjęciach były czarne bo ja dostałem je zielonym nalocie jak utleniająca się miedź.
Słabo to wyglądało więc kawałeczek przewidziany do montażu pomalowałem i już ten element modelu "winda kotwiczna" jest kompletny.
poprawię przy okazji lakierowania matem miejsca gdzie wybłyszcza mi się klej i drobne przetarcia bo musiałem co nieco poprawić.

Obrazek

CDN...
Awatar użytkownika
Piterski
x 42

Pogaduchy
Budowa trochę zwolniła bo cały czas pochłaniają mi wysiłki i próby spasowania kilku elementów poszycia nadbudówki.
Raczej nie będę pokazywał po kolei kroków z przemyślanych postępów jej budowy bo nie wiem czy przyjęte założenia i sposób wykonania przełożą się na efekt końcowy.
Na razie pasuje i szlifuje oraz udało mi się spreparować materiał na szyby. Czy uda mi się je przykleić i co z tego wyjdzie zobaczymy.

Relacja
Staram się poszczególne elementy poszycia ukształtować, wzajemnie mierzyć ze sobą i doszlifowywać szkielet by to złożyć.
Miejscami tam gdzie łączenie wypada na wrędze lub za nią postanowiłem dać wstawki z tektury bym miał powierzchnie do łączenia elementów poszycia.
Na razie pasuje to ze sobą wzajemnie na sucho i próbuje ustalić czy już jest na tyle dopasowane, że po sklejeniu utworzy kompletne poszycie.
Chyba najtrudniejszy dla mnie element tej budowy.

Obrazek

Obrazek

CDN...
Awatar użytkownika
Piterski
x 42

Relacja
Od początku mam pewne wątpliwości co do długości szkieletu nadbudówki.
Do stanu jaki mniej więcej pokazałem powyżej zacząłem mierzyć poszycie burt i tak jak by mi trochę ich, szczególnie dołem brakowało.
Postanowiłem ją więc uformować i w takiej postaci mierzyć z resztą poszycia i zdecydować co robić dalej.
Przy okazji pracuje nad oszkleniem, a w miejscach gdzie mają być otwory wklejam kawałki tektury piwnej by solidniej zamocować w nich druty.
Wyklejam też przestrzeń za oknami, mimo że akurat niespecjalnie będzie coś poprzez nie widać.
Przypadkowo mając kłopoty z farbą i jaj nanoszeniem pędzlem uzyskałem efekt "mlecznej" szyby.

Obrazek

CDN
Awatar użytkownika
Piterski
x 42

Relacja
Krótkie zdjęciowe sprawozdanie.
Pierwsza prawa burta uformowana i sklejona w całości. Na zdjęciach widać jak to robiłem i na koniec tylko założona.
Klejenie zacznę jak będą już wszystkie elementy poszycia. Przy okazji usunąłem tymczasowo front czyli wręgę 80.
Szkielet rzecz jasna miejscami szlifowany, ale to różnie może wychodzić każdemu z nas. Po prostu dopasowuje go do poszycia a poszycie do szkieletu.
Wstawki z podpiwka do wzmocnienia mocowania barierek, uchwytów i haczyków.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

CDN...
ODPOWIEDZ