Zwrot "Jig" bądź w liczbie mnogiej "Jigs" - czytaj [dżyg, dżygs] to, w najbardziej prostym tłumaczeniu z j. angielskiego - oprzyrządowanie ułatwiające kontrolowanie pracy podczas budowy różnego rodzaju części, podzespołów itp. Szerokie zastosowanie znajdują Jigs w branży stolarskiej, metalowej, złotniczej itp. Tyle tytułem wstępu.
Swego rodzaju niepowodzenia, które napotykam ostatnio podczas klejenia kartonowego standardu w standardowy sposób

Temat zakładam w nadziei, że znajdą się chętni do podzielenia swoimi doświadczeniami w tej dziedzinie. Dodam jeszcze, że jigs mogą być pomocne nie tylko w samym procesie klejenia, ale także podczas wycinania, wiercenia, zwijania, kształtowania, a nawet malowania kartonu - wszystkie chwyty dozwolone

Przykładami takich pomocy, które w tej chwili nasuwają mi się na myśl, to chociażby metalowe wiertło na które nawijamy pasek papieru w celu uzyskania obręczy, aż po bardziej skomplikowane, jak np. podstawka do “Bulldoga”, autorstwa Wujka Andrzeja
http://kartonwork.pl/ftp/zdjecia/makula ... og/011.jpg
Bądź szereg metalowych prętów rozmieszczonych we właściwych odstępach, które ułatwiły Wujkowi budowę łańcucha, a zarazem modelu ciężarówki.
http://images2.fotosik.pl/12/f21dc3luuuwbzq81.jpg
Ze swojej strony pozwolę sobie zaprezentować kilka prostych Jigs, które pomogły mi zbudować w miarę poprawnie jedną z poprzecznic i wkleić w nią resor, w modelu Forda Tfc. Na marginesie dodam, że pierwsze podejście do klejenia tej części w powietrzu, zakończyło się niepowodzeniem. Udało mi się jednak za pomocą kąpieli w wodzie rozkleić całość i ponownie skleić.
Jig #1

Jig#2

Jig#3

Prawie gotowa para poprzecznic z resorami. Jedyny posiadany grosz mi się zapodział. Sorry!

Tytułem wyjaśnienia: Celowo użyłem angielskiego zwrotu "Jig". Uważam, że bardziej dosłownie określa on istotę tego rodzaju pomocy niż bardziej szeroko stosowany polski zwrot - Oprzyrządowanie.
Jeżeli się przyjmie, to dobrze. Jeżeli nie... też dobrze

Pozdrawiam!
Piotr
P.S. Mam nadzieję, że się Wujek Andrzej nie obrazi za wykorzystanie jego zdjęć jako przykłady