[Relacja] Mi - 14 PS
Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork
[Relacja] Mi - 14 PS
Witam Wszystkich,
Nazywam sie Andrzej, do tej pory sklejałem modele plastikowe ale od niedawna zajmuje się kartonem, mam juz na koncie 2 latarnie teraz przyszedł czas na coś trudniejszego a mianowicie Mi - 14 w wersji poszukiwawczo - ratowniczej (GPM)
Model ma 77cm dł. i 65cm szer, skala 1:33
Jeszcze jedno pytanie przed rozpoczęciem klejenia a mianowicie jaka jest różnica pomiędzy tekturą a kartonem, do tej pory wydawalo mi sie to tym samym (chodzi o grubość) gdzieś już tu ktoś zadawał to pytanie ale to było dawno i nie moge tego znalesc
Pozdrawiam
Nazywam sie Andrzej, do tej pory sklejałem modele plastikowe ale od niedawna zajmuje się kartonem, mam juz na koncie 2 latarnie teraz przyszedł czas na coś trudniejszego a mianowicie Mi - 14 w wersji poszukiwawczo - ratowniczej (GPM)
Model ma 77cm dł. i 65cm szer, skala 1:33
Jeszcze jedno pytanie przed rozpoczęciem klejenia a mianowicie jaka jest różnica pomiędzy tekturą a kartonem, do tej pory wydawalo mi sie to tym samym (chodzi o grubość) gdzieś już tu ktoś zadawał to pytanie ale to było dawno i nie moge tego znalesc
Pozdrawiam
Witam ponownie po długiej przerwie, : ) stan prac na chwilę obecną wygląda tak:
Wszystkie części kadłuba zostały wycięte.
Przy okazji pasowania częsci wyszedł następujący problem i tu pytanie do tych którzy już kleili ten model, czy do przyklejenia części W3, W2a, W2b i W4 będę musiał je rozciąć?
Rysunek montażowy nie jest zbyt czytelny i przyznam, że narazie utknąłem.
Proszę o pomoc i pozdrawiam : )
Wszystkie części kadłuba zostały wycięte.
Przy okazji pasowania częsci wyszedł następujący problem i tu pytanie do tych którzy już kleili ten model, czy do przyklejenia części W3, W2a, W2b i W4 będę musiał je rozciąć?
Rysunek montażowy nie jest zbyt czytelny i przyznam, że narazie utknąłem.
Proszę o pomoc i pozdrawiam : )
Witam. Ja kiedyś miałem okazję zmaga się z tym modelem ale nie pamiętam już przebiegu jego budowy więc niestety nie pomogę ale mam prośbę abyś spróbował wstawiać zdjęcia tak, że po powiększeniu będą duże bo te które są teraz to przynajmniej u mnie są niewiele większe od tych w relacji:) pozdrawiam i życzę powodzenia:)
Po długiej przerwie nadszedł czas wklejenia kolejnych zdjeć, obecnie jestem na etapie wyposażania kabiny pilota a poniżej zamieszczam zdjęcia modelu na chwilę obecną:
W wycinance zabrakło części W1a którą wykonałem sam:
Nie obyło się jednak bez kilku potknięć a mianowicie klejąc kadłub nie zauważyłem że dach nie jest wsunięty do końca a zorientowałem się dopiero gdy klej juz wysechł , widać to na tym zdjęciu:
Próbując jakoś z tego wybrnąć wyciąłem element który wypełnił ubytek:
A z przodu przyciąłem lekko nadmiar.
Efektem mojego błędu są nierówno umieszczone wręgi, miejmy nadzieję że, pomimo tego poszycie będzie pasować. Cały szkielet prezentuje się tak:
Niedługo dalszy ciąg mojej "walki" z modelem tym razem w kabinie!
Pozdrawiam
W wycinance zabrakło części W1a którą wykonałem sam:
Nie obyło się jednak bez kilku potknięć a mianowicie klejąc kadłub nie zauważyłem że dach nie jest wsunięty do końca a zorientowałem się dopiero gdy klej juz wysechł , widać to na tym zdjęciu:
Próbując jakoś z tego wybrnąć wyciąłem element który wypełnił ubytek:
A z przodu przyciąłem lekko nadmiar.
Efektem mojego błędu są nierówno umieszczone wręgi, miejmy nadzieję że, pomimo tego poszycie będzie pasować. Cały szkielet prezentuje się tak:
Niedługo dalszy ciąg mojej "walki" z modelem tym razem w kabinie!
Pozdrawiam
Szperajac po internecie natknąłem się na bardzo ciekawy artykuł o Mi 14 Ps: http://www.redakcjawojskowa.pl/gazeta/i ... &Itemid=35