Kanonierka PGM17

wszystko o modelach kartonowych

Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
gk
x 1137

Re: Kanonierka PGM17

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: gk »

Piterski pisze: ndz lut 16 2025, 21:15 Dlatego stwierdziłem, dam na zakładkę
I dobrze.
Bo burty na styk z poszyciem dennym wcale nie są jakimś "złotym Graalem". Wprawdzie robię tak od kilku modeli, ale zakładka z pocienieniem krawędzi (a nawet bez) jest tak samo dobrym rozwiązaniem. I w jednym zaczętym kadłubie też mam na "pocienianą" zakładkę :D . Tyle, że nie wiem czy cdn., bo to projekt M. Glocka, a są one nieprzewidywalne :haha:
pzdr Grzegorz

ZŁO SQUAD
Awatar użytkownika
Piterski
x 108

Post autor: Piterski »

Pogaduchy
Chyba przedwiośnie mi się daje we znaki bo coś ostatnio słabo u mnie z formą jako taką.
Dziś się zebrałem i okleiłem drugą burtę pod poszyciem. Miałem dać te właściwe ale dorabianie koloru z kredek akwarelowych zajęło mi kilka godzin i muszą trochę odparować.

Relacja
Tę stronę zrobiłem bardziej na styk z poszyciem dolnym i tak powinienem był być zrobić z tamtą stroną.
Pod poszycie klejone na butapren ale ostateczne nie wiem czy nie pójdzie na Pelikana lub BCG.
Górna krawędź na styku z pokładem była od wewnątrz pocieniona, a na koniec i tak przetarłem to miejsce papierem ściernym by właściwa burta nie była tu pogrubiana.
Traktuje ten modeli eksperymentalnie i jako odskocznie od Halnego.

Obrazek

Tak jak nie chce pogrubienia na styku burta pokład, tak samo i skróciłem poszycie na dziobie by mi nie wadziło w układaniu poszycia właściwego.

Obrazek

PS. Jak słusznie zauważył Michał, ostatni element poszycia lekko mi uciekł w dół od linia stępki. Bardzo nie znacznie i zapewne dlatego wcześniej tego nie zauważyłem ale jednak tak się stało.

CDN...
W budowie: Halny PGM17;
Awatar użytkownika
Sklejacz Maciej
x 160

Post autor: Sklejacz Maciej »

Nie do wiary, też go mam od dawna rozgrzebanego, tylko że szanse na to że wrócę aby go ukończyć jakoś są coraz mniejsze. :oops:
Tyle pięknych niszczycieli trafiło w moje ręce.... :D
Pozdrawiam i trzymam kciuki za powodzenie i dokończenie projektu. :papa:
obecnie na pochylni:HMS Hesperus
zamrożony:Iskander M (MZKT 79300 Astrolog)
już po: ORP Krakowiak, T-72M, Opel Blitz 3,6S, SdKfz 233.
Awatar użytkownika
Piterski
x 108

Relacja
Farby "dojrzały" wiec wyretuszowałem krawędzie pokładu. W tle widać pojemniczki z przygotowaną farbą.

Obrazek
Obrazek

Nawet dobrze to wyglądało. Postanowiłem że spróbuje jednak przykleić burty na OBTIII.
Niestety nie mogłem uzyskać tak ścisłego pasowania z pokładem jak bym sobie tego życzył. Farba przy usuwaniu wycieków klej ma tendencję do ścierania się. Nie wygląda to rewelacyjnie i nie mam na razie pomysłu jak to poprawić. Jutro coś pomyślę.
PS. Podmieniłem zdjęcia bo mnie oczy od starych bolały.

Obrazek
Obrazek

Jedynie pocieniony pas poszycia całkiem przyzwoicie się połączył z burtą.

Obrazek

CDN...

PS. Naszła mnie refleksja, że chyba czas najwyższy jest by kupić mokrą paletę i podstawowe kolory + biały i czarny, firmy Vallejo, do retuszu.
W starym MM kredki mi zdadzą egzamin ale w nowych opracowaniach to już niestety muszę pójść w nowsze technologie.

Jak macie jakieś własne uwagi wskazówki w tej materii to jestem otwarty na sugestie.
Awatar użytkownika
gk
x 1137

Piterski pisze: pn mar 03 2025, 22:24 chyba czas najwyższy jest by kupić mokrą paletę i podstawowe kolory + biały i czarny, firmy Vallejo, do retuszu.
Nie wahaj się. Bierz. W sumie koszt farb nieduży. Palety można nawet nie kupować tylko samemu coś zaadaptować. Mi bardzo podpasowało.

Ta pocieniona krawędź od dołu faktycznie bardzo ładnie siadła. Ale zarówno na dole jak i przede wszystkim na górze przy pokładzie, jeśli masz jeszcze burty do przyklejenia (a model "testowy" ;-) ) spróbuj posmarować burtę na 1 mm szerokości od krawędzi bcg i krawędź pokładu też. Resztę butaprenem. Wtedy krawędź skleisz samą "wodą" albo minimalną ilością kleju w płynie, nadmiar ściągniesz palcem, pogładzisz krawędź trzonkiem pędzla i krawędzie będą idealnie przylegać. Butarpren ma nierówną grubość i powoduje to minimalne odstawanie. Które tak naprawdę jest nieistotne, ale rozumiem, że może drażnić.
Problemem jest tylko retusz kredką w tym wypadku. Bo się może rozmazywać. Przy retuszu farbą nie ma tego problemu.
pzdr Grzegorz

ZŁO SQUAD
Awatar użytkownika
Piotr80
x 253

Post autor: Piotr80 »

Cze!
Piterski BCG jest chyba najlepszy do klejenia styków poszycia, co więcej nie rozmazuje farby z retuszowanej krawędzi, co robią kleje rozpuszczalnikowe. Łatwo wtedy o odciski palców. Najlepiej i najbardziej higienicznie to, jak wspomniał Grzesiek, wnętrze burt/poszycia potraktować wolnej schnącym klejem rozpuszczalnikowym a krawędzie obustronnie cieniutko BCG.
Pozdr
Piotr
Diament powstaje w wysokiej temperaturze
i wysokim ciśnieniu ;)
-------------------------------------------------
ORP Piorun (422) 1:50 R/C ORP Groźny (351) 1:50 R/C Kuter KP-174 1:50 R/C
ORP Sokół (294) 1:100 Kuter rakietowy projektu 183R "Komar" 1:100
Awatar użytkownika
Piterski
x 108

Pogaduchy
Koledzy, wasze sugestie pokrywały się z moimi rozważaniami, ale nie popartymi praktyką. Tak więc krawędzie poszycia burty i pokładu oraz poszycia dennego są już wstępnie "zagruntowane BCG". Zobaczymy jak mi teoria wyjdzie w moich niezgrabnych łapskach w praktyce.
Bardzo Wam dziękuje za podsuwane pomysły i sugestie.

Przy okazji farby już zamówiłem, w poniedziałek pewnie dojadą, będą jak znalazł do druciarni.

Terapeutyczna rola modelu zdaje egzamin. Poszedłem za ciosem i zmierzyłem się z kanałem wylotowym "prawdopodobnie spalin".
Przy okazji zamówiłem modelarskie farby bym mógł nimi pomalować przyszłą druciarnię.
Jeśli się komuś przyda to z moich notatek i prób wynikają następujące wnioski.

- pokład Pactra A110,
- jasnazieleń Pactra A113 (jako baza) + A124,
- ciemna zieleń Pactra A110 (jako baza) + A47.

Relacja
Poszedłem za ciosem i przygotowałem kanał wylotowy do którego sklejenia i uformowania wykorzystałem taki naprędce zrobiony szablon.

Obrazek

Drugi egzemplarz spełnił moje oczekiwania. Wiec wsunąłem go na sucho w burtę i zrobiłem przymiarkę na kadłubie.

Obrazek

a tak się prezentuje burta przygotowana do montażu i wyretuszowane poszycie burty.

Obrazek

CDN...
Awatar użytkownika
Piterski
x 108

Pogaduchy
Trochę Was po zanudzam zdjęciami ale wasz pomysł z klejeniem krawędzi na BCG jest dobry. Jeszcze jak by się farbka pod wpływem kleju nie rozpuszczała było by super.

Relacja
Przykleiłem pierwszą przygotowaną wczoraj burtę. Farba mi się rozpuszczała, najgorzej na dole czarny kolor. Dlatego musiałem to silikonową końcówką pędzla zwałkować z resztkami kleju. Jak widać ładnie to siadło na poszyciu. Metoda jest ok tylko trzeba ją Cwiczyć i zmienić rodzaj farby.

Obrazek
Obrazek

Pomyślałem, że skoro farba się rozpuszcza, a wygląda na to, że krawędzi pocienionej nie widać, to nie będę jej retuszować i problemu nie będzie.
Jak widać nie do końca bo jednak klej nie rozpuszczał całej farby i tu tę nie retuszowaną krawędź jednak widać, aczkolwiek i burta jest mniej wymęczona bo nie musiałem tego tak czyścić. Korci mnie to jakoś wyretuszować.

Obrazek
Obrazek

Od strony pokładu wygląda to dużo lepiej, poprawiłem też wczoraj położony odcinek. Naniosłem tam BCG, usunąłem nadmiar i na koniec całość wyretuszowałem.

Obrazek
Obrazek

Najwięcej zabawy i przyjemności dało mi wykonanie tych wszystkich otworków i kanałów. Tak jakoś mi to uplastycznia i uatrakcyjnia ten model.
Ten drugi wylot postarałem się bardziej licować z burtą bo jednak moje początkowe wrażenie że jak krawędź będzie delikatnie wystawać to będzie to dobrze wyglądało. Jednak nie taki wtapiający się w burtę jest znacznie lepszy.

Obrazek
Obrazek

Następna odsłona to już zapewne będzie finał położenia poszycia ale to chwilę potrwa bo raczej w najbliższych dniach nie znajdę czasu na klejenie.

CDN...
Awatar użytkownika
gk
x 1137

Piterski pisze: czw mar 06 2025, 8:46 Korci mnie to jakoś wyretuszować.
Oderwij się od skostniałych kanonów :haha:
Cieniutki pędzel i kolor z kredki do dna (czerwony). Jak coś się rozleje szerzej, przeciągnij palcem.
Będziesz Pan zadowolony :zeby:
pzdr Grzegorz

ZŁO SQUAD
Awatar użytkownika
Piterski
x 108

Ja to jednak jestem sklerotyk, faktycznie już gdzieś to czytałem żeby dać krawędź w kolorze poszycia, Tak zresztą robiłem z burtą u góry, pod kolor pokładu. Dzięki Grzegorzu za celną uwagę :mrgreen:
ODPOWIEDZ