Kanonierka PGM17

wszystko o modelach kartonowych

Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Piterski
x 108

Re: Kanonierka PGM17

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Piterski »

Pogaduchy
Michale czy możesz pokazać mi jakieś inne ujęcie w części dziobowej.
Zastanawiam się czy te cienie "krawędzi" które widzę to jest burta która nie licuje się z linią pokładu?

Obrazek

Moje pytanie ma banalne podłoże. U mnie linia burty wychodzi w tej części w górę ponad powierzchnię pokładu.
Z ciekawości przyłożyłem orientacyjnie kadłub do oryginalnej nie wyciętej podłużnicy szkieletu i tak na dwoje babka wróżyła.
Na oko się to pokrywa, jednak ja ten szkielet ciąłem z kserokopii, co ja tam wydziwiałem nie wiem może coś skopałem. Po latach nie pamiętam.
Przyłożyłem nawet wycięty pełny pas burty, bo moje dzieliłem na trzy odcinki, i efekt jest ten sam.
Podciąłem go by zobaczyć jak to będzie widać na poszyciu i nie spodobało mi się to bo narysowany na burcie pasy poszycia, ten górny, się tak nienaturalnie zwężał w stosunku do pozostałych. Również wygląd dziobnicy bardziej mi się kształtem podoba z tym większym wzniosem jaki wynika z burt.

Jako, że model jest testowy to podjąłem ryzyko przeróbki, które zaprezentuje już w całości.
CDN...
W budowie: Halny PGM17;
kezat

Post autor: kezat »

zdjęcie robione kupę czasu temu...
Obrazek

pokład z burtą schodził się "na styk" - bez wychodzenia "ponad"

... w razie czego mogę zdjąć gablotę (przy okazji posprzątać warstwy kurzu...) i zrobić zdjęcie w lepszej jakości

pozdrawiam
MR
Awatar użytkownika
Piterski
x 108

Kezat, dziękuje bardzo.
Czyli tak jak myślałem coś mi nie poszło tak jak należy i dobrze, że postanowiłem burt nie ruszać a skorygować do nich przebieg pokładu.
Tak więc może pokaże już sam efekt końcowy bez swoich zabiegów by nie mieszać potencjalnym sklejaczom w głowach.
zablo1978
x 73

Post autor: zablo1978 »

Witam .
Może pomogą ale na dziobie coś też mi wystaje.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam Michał.
Awatar użytkownika
Piterski
x 108

Dzięki Michał, to co wziąłem za burtę to u ciebie wypukłość pokładu i potwierdzają to zdjęcia jakie wkleiłeś.
Coś mi poszło ewidentnie nie tak choć nie wiem z jakiego powodu bo u mnie trochę za bardzo ten pokład wychodził poniżej burty.
Podniosłem go i wstępnie przymierzyłem burty to coś tam będę mógł pokazać ale jako własne potknięcie bo dawno mi się tak kadłub sam nie kleił.
Awatar użytkownika
Piterski
x 108

Relacja
Tak jak wspomniałem ostatni odcinek burty za bardzo mi wyszedł poza linie pokładu, więc przyłożyłem kopie całego poszycia i ściąłem nadmiar.
Nie wygląda to za fajnie bo jakoś tak załamuje ten dziób i zwęża "górny pas" poszycia.

Obrazek

Doszedłem do wniosku, że jedynym sensownym wyjściem jest podniesienie pokładu więc zaryzykowałem jego oderwanie i podniesienie na specjalnie do tego celu przygotowanym obcasie.

Obrazek

a tu już wsunięty na miejsce do przymiarki

Obrazek

Żeby pasowanie było dokładniejsze skleiłem uformowane obie części poszycia burt.

Obrazek

Kiedy to wszystko pomierzyłem przyszedł czas na ostatni element poszycia dna (ja musiałem go u siebie odrobinę skrócić)
I zacząłem oklejanie przygotowanego poszycia na OBTIII.

Obrazek
Obrazek

Na jutro planule doklejenie krawędzi górnych i tam gdzie to konieczne dolnych na BCG (wstępnie obie powierzchnie były nim lekko nasączone) oraz retusz.

CDN...
Awatar użytkownika
Piterski
x 108

Relacja
Zakończyłem oklejanie kadłuba. Została do sklejenia: płetwa, stępki przeciw przechyłowe i układ napędowy i sterowy.
Widok w całości na obie burty po wstępnym retuszu. Piszę wstępny bo oglądając zdjęcia postarałem się coś zepsuć lub poprawić.

Obrazek
Obrazek

Oraz kilka zbliżeń po których zacząłem jeszcze próbować z retuszem, głównie chciałem poprawić, zamaskować trochę tę białą kreskę na wydruku w górnej krawędzi burty. W środkowej części poszycia widać ślady po retuszu dolnej krawędzi burty na sklejonym modelu.
Retuszu robiłem kolorem poszycia, do którego przekonał mnie Grzegorz. Bezpieczniejszy sposób niż mój z czarnym jaki początkowo planowałem użyć.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Perspektywa na poszycie denne od strony dziobu i rufy.

Obrazek
Obrazek

Rzut oka na pokład oraz ujęcie od strony dziobu i rufy.

Obrazek
ObrazekObrazek

I to by było na tyle, pewnie okleję jeszcze płetwę w części rufowej i może pogrubienia otworów kluz kotwicznych i schowam na razie kadłub do pudełka. Bez podstawki nie będę robił na razie sterów i układu napędowego z stępkami przeciw przechyłowymi.

CDN...
Awatar użytkownika
Lukson 1982
x 23

Post autor: Lukson 1982 »

Piękna robota. Super wyszedł Ci dziób!
Awatar użytkownika
Piterski
x 108

Pogaduchy
Lukson 1982, z dziobem jak widzisz tak kombinowałem by właśnie uzyskać obłość na górze i ostrą krawędź dołem.
Jako młodzik zawsze miałem z tym kłopot, tym razem się udało.

Trudno mi trochę dojść do ładu ze zdjęciami. Robię starym kompaktowym aparatem lub komórką.
Do relacji to wystarcza, ale na koniec pożyczę od kolegi lampę pierścieniową i wezmę aparat żony, mam nadzieje że wtedy wyjdzie to lepiej.

Relacja
Tak jak zaplanowałem zrobiłem płetwę i kluzy kotwiczne.
Siatkę oklejki rozciąłem, boczki musiałem trochę zmniejszyć by pasowały do rdzenia, a i tak górą dałem wąski pasek dla wyrównania wysokości.
Na zdjęciach jak zwykle wszystko jest przejaskrawione ale tak musi być. Niech bije w oczy by kolejne modele były lepsze.

Obrazek

Przy kluzach, nie widziało mi się tylko naklejenie tych płaskich pierścieni. Tak więc wyciąłem całe elipsy z wnętrzem i pocieniłem krawędzie zewnętrzne za pomocą papieru ściernego naklejonego na patyczku od lodów.
Następnie wyciąłem środki i nasączyłem delikatnie BCG. Na cienkiej gumowej podkładce ukształtowałem je dłutem kulkowym. Po wyschnięciu poprawiłem wewnętrzne krawędzie okrągłym pilniczkiem iglakiem i wyretuszowałem. Zostało już tylko nanieść na nie tylko trochę kleju Magic i przykleić w docelowym miejscu lekko je wypłaszczając.

ObrazekObrazek

Teraz wypadało by schować kadłub do pudełka by nie odwracał mojej uwagi od głównej relacji.

CDN...
Awatar użytkownika
Piterski
x 108

Pogaduchy
Zmęczony walką z materią kartonu Halnego i tym że nie wszystko mi tam jednak pasuje jak by powinno, wyciągnąłem wczoraj z pudła kadłub z zamiarem wykonania podstawki oraz napędu i sterowania.
Już wcześniej zerkają na element steru i rysunek złożeniowy coś mi brakowało. Już wiem co to jest a mianowicie "stożki" jaki powinny występować na poszczególnych tulejach. Na rysunku są w modelu już nie. Czy naprawdę autorowi tak trudno było wcisnąć tam kilka drobnych części?
Nawet nie ma zapasu koloru z jakiego można by je dorobić.

Pozwoliłem sobie do pokazania tych miejsc wykorzystać zdjęcie Michała.
Obrazek

W punktach "A" to jest mniej rzucające się w oczy bo wały u Michała są grubsze niż te na szablonie, ale w punkcie "B" łączenia się z sterem bardzo mnie to razi. Rozumiem uproszczenia ale to są tylko cztery stożki ścięte a efekt jest zupełnie inny. Inna sprawa, to że autor nawet nie sugeruje pogrubienia steru tak by na krawędziach uzyskać spływ jak na skrzydle.

Dobra pomarudziłem sobie ale dla odstresowania skleiłem te kilka tulejek i łatwość z jaką się pracuje z takim kartonem trochę ukoiła moje nerwy.
Nad sterami już koncepcyjnie pracuje.

kezat, czy w twoim modelu też już wykonałeś ten element? Jeśli tak proszę o jakieś zdjęcia.
ODPOWIEDZ