[R] Pt47 -- Projekt własny -- czas na parę
Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.
Re: [R] Pt47 -- Projekt własny -- czas na parę
Majstersztyczek wyszedł Waszmości! Ja się obawiam, że gdybym nie godził się na uproszczenia w moich modelach to pewnie do dziś kleiłbym drugi model, wykorzystując mikroskop! 25 to skala idealna do zabawy w mega detal, a sam model wyrywa z butów. Jestem pewien, że gotowy parowóz będzie jednym z tych kilku, o których mówi cały kartonowy światek.
Pozdrowienia z Czech
----------------------
Dumny właściciel portalu: Kartonowa Kolej
Dumny członek grupy: Bielska Strefa Modelarska
----------------------
Dumny właściciel portalu: Kartonowa Kolej
Dumny członek grupy: Bielska Strefa Modelarska
Petarda!
Na naszych oczach widać niesamowity skok w modelarstwie kolejowym i nie tylko.
Niesamowite.
Na naszych oczach widać niesamowity skok w modelarstwie kolejowym i nie tylko.
Niesamowite.
- Sklejacz Maciej
- x 129
Faktycznie cóż można powiedzieć. Patrzę i nie wierzę w to co widzę.
Znalazłem kiedyś słowa Dana Browna, które świetnie tu pasują:
"... wszystko jest możliwe. Niemożliwe wymaga po prostu więcej czasu."
Dla mnie to wykonanie silnika to magia.

"... wszystko jest możliwe. Niemożliwe wymaga po prostu więcej czasu."
Dla mnie to wykonanie silnika to magia.

obecnie zamrożony:Iskander M (MZKT 79300 Astrolog)
już po: ORP Krakowiak, T-72M, Opel Blitz 3,6S, SdKfz 233.
już po: ORP Krakowiak, T-72M, Opel Blitz 3,6S, SdKfz 233.
Bry.
Podpisuje się obiema rencami pod tym co napisali koledzy BAJER.
Podpisuje się obiema rencami pod tym co napisali koledzy BAJER.
Cóż...
Wygląda to tak, że tylko lać wodę, rozpalać ogień i ... jedzie pociąg z daleka, na nikogo nie czeka....
Wygląda to tak, że tylko lać wodę, rozpalać ogień i ... jedzie pociąg z daleka, na nikogo nie czeka....
No to ciach...
No to na szybko
tak to wygląda na dzień dzisiejsz

i Dwa silniki , tak jak mówiłem tamten to prototyp testowy

Gdzieś i kiedyś tam ciąg dalszy nastąpi ....
tak to wygląda na dzień dzisiejsz

i Dwa silniki , tak jak mówiłem tamten to prototyp testowy

Gdzieś i kiedyś tam ciąg dalszy nastąpi ....
Fantastyczna dbałość o szczegóły.
Witam... po jak długiej przerwie...nawet nie chce mi się liczyć, nie oznacza to, że porzuciłem sen o wykonaniu tego modelu. Zmagałem się z wieloma problemami związanymi z tym modele, czytajcie projektowaniem go. Jedną z rzeczy spędzających mi sen z powiek, było właśnie to co oglądacie. Jest to wersja rozwojowa, na której uczę się jak co osiągnąć, żeby wyglądało jak najrealistyczniej. W większości opracowań jakie oglądałem tył otuliny kotła i sam kocioł przedstawiane są jako uproszczone, a mnie chodziło o uzyskanie tych wszystkich zaokrągleń, obłości ;P zdjęcia nie są najlepszych lotów , ale po prostu mi się nie chciało , wybaczcie. Moim jednym z głównych kłopotów podczas projektowania, były otwory pod wyczystki, oj jak to mnie demoralizowało, bo po zaprojektowaniu tego w programie 3d, części okazywały się tak małe, że problem był z ich klejeniem, nie wspominając już o wklejeniu wszystkiego co jest potrzebne w tych otworach. Tak więc wpadłem na pomysł jak sobie to ułatwić. Dremel, chusteczka higieniczna, klej cyjanoakrylowy i wiercenie, co pozwoliło uzyskać to czego oczekiwałem. Miałem w planie jeszcze jeden pomysł, na uzyskanie jak największego realizmu, bo przecież kto widział tak wielką konstrukcję , gdzie otuliny są gładkie jak kartka papieru. Wpadłem na pomysł, żeby wszystkie te blachy potraktować wałkiem do ciasta i piaskiem, o różnej ziarnistości, powstał by efekt realistycznych blach.. w tej wersji wszystko pogniecione ,pofalowane, zobaczymy jak to wyjdzie po pomalowaniu. jak mi się spodoba to wersji 2 nie będzie, a jak nie, to tak jak z silnikami... będę miał dwa modele Pt47 hahaha

Prace posuwam na kilku frontach równocześnie, z powodu małego urlopiku na święta z braku tego co powinien mieć każdy modelarz na urlopie , zmuszony byłem czymś się zająć, więc stanęło na projekcie sprężarkę h11a4. Projektuję go w dwóch wersjach, jedna pod wycinanie i papier, druga pod wydruk 3d, ta wersja będzie bardziej zdetalizowana... hmm istnieje takie słowo..Planuję też wykonać h11a3, która występowała częściej w tym parowozie.