polonez

technika, historia, dokumentacja, linki itp

Moderatorzy: kartonwork, kierownik

sova

polonez

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: sova »

hello, tu SOVA, jak obiecalem daje wiecej fotek mojego poldasa. ktoś pytał czy jest pełny układ kierowniczy. niestety nie pełny, tzn skręcają ale niezależnie od kierownicy. proszę o dalsze opinie:-)
sova

polonez

sorki, ale sie jeszcze nie orientuje w obsłudze tego forum.
Awatar użytkownika
messer
x 31

Post autor: messer »

Hmmm...trudno coś powiedzieć, jednak jakość zdjęć nie jest najlepsza, więc ocena modelu to raczej moje przypuszczenia. Jeśli dobrze się orientuję to polonezy z tego okresu miały tuż za tylną boczną szybą czarną osłonkę od otworu wentylacyjnego. U ciebie tego nie ma. Czy robiłeś model na podstawie jakichs planów, zdjęć?
A ogólnie modelik w porządku, ważne, że zrobiłeś go samodzielnie od podstaw, to sie chwali :)
Awatar użytkownika
Alan

Post autor: Alan »

Sądząc po drzwiach jest to wersja dwu-drzwiowa. Może i dziwne się to wydać ale takie Polonezy były produkowane - u mnie w bloku gość kiedyś takiego dwu-drzwiowego miał. Dziwnie wyglądał jak sie go 1-szy raz zobaczyło, ale miał znacznie szersze drzwi (wsiadanie na tylne siedzenia) i po oswojeniu się z wygladem był ok. Ale - jak pisze 'Messer' - miał też za tynym bocznym oknem plastilową kratkę - a tu nie widać. Ale czy to ważne? Może temu tu ukradli te plastiki? :mrgreen:
Punkt za własną koncepcję i zrobienie go od podstaw.
Pozdrawiam - AlaN
Awatar użytkownika
messer
x 31

[quote="Alan"] Może temu tu ukradli te plastiki? :mrgreen:
[quote]

Może ukradli może nie, ale dla w tym momencie ten Poldek wygląda z tyłu jak VW Scirocco :mrgreen:

A dla miłośników trzydrzwiowych Polonezów polecam stronkę dobrze tu znaną i lubianą( przynajmniej ja tak uważam :mrgreen: )

http://www.auta.b7.pl/polprot1.htm
Awatar użytkownika
messer
x 31

Dobra panowie , wkopałem się po same uszy z tymi plastikami :oops:

Przepraszam za zamieszanie :oops:

Obrazek
sova

błąd

Panowie, niestety mylicie się. plastikowa siatka, ta wentylacja była w wersjach 5 drzwiowych. W wersji trzydrzwiowej kratki już nie było, bo zastąpiło ją okno. takich egzemplarzy powstało bardzo niewiele, ale były jeżdził takim m.in. Bublewicz. co więcej, były wersje 3 drzwiowe i wersje Coupe, nieco się od siebie różniące. a potem linie produkcyjne przerobiono na trucka. drzwi w trzydrzwiówce są dokładnie takie jak w polonezie trucku. ten co zrobiłem to właśnie ma być ucywilniona wersja rajdówki, poszerzone nadkola, alufelgi 13'' itp.
Awatar użytkownika
Rainman

Post autor: Rainman »

Dla mnie bomba, tylko może dałoby się podciągnąć ostrość - po obejrzeniu Twoich fotek oczy zaczynają jakoś dziwnie wariować. :roll: Czy coś następnego w planach?
Na warsztacie: hmm..rodzina? ;)
Awatar użytkownika
Alan

Re: błąd

Post autor: Alan »

sova pisze:...Panowie, niestety mylicie się...
Oddaję Ci honor :sciana: - zdjęcie najlepszym dowodem. Faktycznie, a byłem święcie przekonany że 3-drzwiowe miały ta kratkę.
Pozdrawiam - AlaN
sova

pold

no niestety zdjęć lepsszej jakości nie mam i narazie chyba mieć niebędę. te były robione aparatem od siemensa m55, którego jednak ostatnio mi ktoś skroił i już nie mam czym fotek robić. plany są takie, że chce w dokończyć aktualnie robiony model renault trafic, bo dość mocnych przeróbkach, mam też fotkę. i jeszcze jedno poldka.
ODPOWIEDZ