Statek Polskiego Ratownictwa Morskiego "Halny"

wszystko o modelach kartonowych

Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.

Awatar użytkownika
Piterski
x 43

Re: Statek Polskiego Ratownictwa Morskiego "Halny"

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Piterski »

Relacja
Grzegorz, nie wytrzymałem i trochę oczyściłem z tych klejowych glutów te boczki trapu. Aparat to bezlitosny sędzia.
Przy okazji chciałem pokazać, że układ napędowy jest cały skończony już po lakierowaniu. Moim zdaniem wyszło przyzwoicie.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Przy okazji nie wiem czy o tym wspomniałem ale końcówki szablonów z drutu jednak musiałem przycinać, jak są za długie to ciężko jest założyć ster i znaleźć miejsce na wykonanie otworu w poszyciu.

CDN...
W budowie: Halny;
Awatar użytkownika
Piterski
x 43

Relacja
Kończę budowę wyposażenia zamocowanego na pokładzie i inną drobnicę i zbliża się czas na nadbudówkę.
Muszę kupić trochę modelarskich szpejów i biorę się za robotę.

By nie tracić cennego czasu pomiędzy jednymi jednymi drobiazgami a drugimi skończyłem pozostałe koła ratunkowe.
Obrazek

No i ostatnie elementy mocowane na pokładzie czyli kołowroty.
Obrazek
Obrazek

CDN...
Awatar użytkownika
Piterski
x 43

Relacja
Kolega Akra (na Konradusie), wspomniał o surówce Halnego, że wyglądała perfekcyjnie. Jednak zalecał bym pewną ostrożność w klejeniu samego modelu z MM.
Sądziłem, że w "ciemno" zamocuje całe wyposażenie pokładu i tylko wstawię nadbudówki ale jak widać może to być nie możliwe i prawdopodobnie konieczne będą drobne korekty.

Obrazek

CDN...
Awatar użytkownika
Piterski
x 43

Pogaduchy
Przyznaje się do błędu na który zwrócił mi uwagę kolega Arek. Bębny mają asymetryczne podpory i dałem je przodem do tyłu.
Wystarczy je obrócić i problem znika.

Relacja
Zabrałem się za mniejszą nadbudówkę świetlika
Pokażę kilka ujęć z tylnej nadbudówki co tłumaczy jej asymetryczny szkielet ale też pokazuje jak przebiega linia gięcia.
Odradzam kształtowanie na miękkim podłożu. Ja nauczony poniższym doświadczeniem docelowo użyłem dłutek kulkowych na macie do cięcia ale trzeba użyć do zwilżenia sporej ilości BCG i mam na myśli ten dawny nie Liquid Glue od Astra. One mają już w dotyku inne właściwości. Astra jest bardziej lepka i chłodzi palce. Nie twierdze, że to zły klej, kupiłem nawet mała tubkę na próbę ale używam jeszcze starego Brand Clear Glue. 
To tylko taka luźna uwaga bo używamy nazwy BCG, a używamy rożnych jego odmian.

Wracając do świetlika to tradycyjne kształtowanie po zwilżeniu kartonu wodą na miękkiej podkładce poskutkowało popękaniem kartonu i rozwarstwieniem.
Wyglądało to fatalnie ale użyłem od środka BCG i kul na twardej podkładce i następnie jeszcze BCG na zewnątrz i trochę cierpliwości wygładzania delikatnego formowania i jest ok.
Obrazek

Z drugiej strony już zwilżałem klejem i od razu formowałem kulami i wyszło to znacznie lepiej.
Pierwsze gięcie wstępnie wykonałem długim sztywnym prętem by utrzymać linie i kulami stopniowo wyobliłem zagięcie tak bym mógł zamknąć dolną cześć ścianek.
Potem dopracowałem (podszlifowałem) i skleiłem ten łukowaty fragment krawędzi. Do szlifowania użyłem pilniczków diamentowych.
Trzeba formować stopniowo wszystkie trzy ścianki i powoli ze sobą je spasować tak by uzyskać zamierzony kształt i wtedy stopniowo skleić.
Jak widać papier już nie popękał.
Obrazek

Na koniec wkleiłem wnękę, docelowo pozbyłem się pasków jakie były tam przewidziane.
Widać ślady lekkiego przecierania papierem ściernym bo wzmacniałem krawędzie i połączenia za pomocą SG.
Obrazek

Od środka zaznaczyłem sobie ołówkiem krawędź, od której przebiegało zaginanie powierzchni.
Teraz zostało tylko dopasować szkielet do skorupki.
Obrazek

CDN...
Awatar użytkownika
gk
x 970

Post autor: gk »

ten stary Halny jest hmm... Choć rozumiem chęć jego sklejenia. Chętnie zobaczyłbym coś nowszego w Twoim wykonaniu, bo ostatnie elementy są pierwsza klasa :spoko:
pzdr Grzegorz

ZŁO SQUAD
Awatar użytkownika
Piterski
x 43

Zastanawiam się już Grzegorzu co nowego po nim pociąć po Halnym. Na pewno coś pływającego.
Zakładam, że i w nowym projekcie nie jedno pójdzie nie po mojej myśli lub coś skopię, a poprawić zamaskować efekt niedoróbki zapewne będzie trudniej. Tym bardziej, że zamierzam nadal próbować i starać się nauczyć czegoś nowego, zmieniając nawyki i próbując nowych materiałów i technik.

Za przychylną ocenę dziękuje, wiem że jest na wyrost ale coraz bardziej mi się ten model jako taki podoba, w sensie tego co powstaje i że mam do tego szczery zapał i chęci. Oczywiście domyślam się, że już sam lepszy jakościowo karton poprawił by mi komfort pracy i efekt końcowy. No ale kiedyś trzeba było się z nim zmierzyć.
Awatar użytkownika
gk
x 970

Post autor: gk »

Piterski pisze: sob gru 28 2024, 21:29 ..wiem że jest na wyrost...
Nie jest na wyrost. Bębny linowe znakomite. Ładnie ukształtowane łuki nadbudówki. Jest git.
Piterski pisze: sob gru 28 2024, 21:29 Zakładam, że i w nowym projekcie nie jedno pójdzie nie po mojej myśli lub coś skopię
:haha: oczywiście. Jak każdy. Albo zdecydowana większość. Dzięki temu jest to tak eXcytująca zabawa :zeby:
Piterski pisze: sob gru 28 2024, 21:29 Zastanawiam się już Grzegorzu co nowego po nim pociąć po Halnym. Na pewno coś pływającego.
Coś fajnego. Mam nadzieję, że pomogłem. :haha:
pzdr Grzegorz

ZŁO SQUAD
Awatar użytkownika
Fx-video.blogspot
Kontakt:

Post autor: Fx-video.blogspot »

O kurcze ,pieknie , pieknie : ) :) : ) Muszę ,tu cześciej zaglądać. Pozdrawiam
Relax Modelarstwo Kartonowe ,CSS, HTML, C++ https://garazb301.blogspot.com/
Obrazek GARAGE B301
Awatar użytkownika
Mateusz Skałecki
x 122

Post autor: Mateusz Skałecki »

Podziwiam za cierpliwość w budowie.
"Czyste sumienie wynika najczęściej ze złej pamięci"
Ukończone FW-190 A7 FM-2 Na warsztacie FW-190 D9 Albatros DVa
Awatar użytkownika
Piterski
x 43

Grzegorz, no mam coś fajnego, przynajmniej tak mi się wydaje :mrgreen:, kanonierka z początku XX wieku tylko się waham czy nie za bardzo na głęboką wodę ruszę.

Zapraszam Wojtku, a w ramach niespodzianki i podziękowania wrzuciłem coś ekstra na Discorda.

Mateuszu, staram się nastroić psychicznie do poważniejszego wyzwania jakie mam w planach i już nie staroć.
ODPOWIEDZ