Pogaduchy
Przyznaje się do błędu na który zwrócił mi uwagę kolega Arek. Bębny mają asymetryczne podpory i dałem je przodem do tyłu.
Wystarczy je obrócić i problem znika.
Relacja
Zabrałem się za mniejszą nadbudówkę świetlika
Pokażę kilka ujęć z tylnej nadbudówki co tłumaczy jej asymetryczny szkielet ale też pokazuje jak przebiega linia gięcia.
Odradzam kształtowanie na miękkim podłożu. Ja nauczony poniższym doświadczeniem docelowo użyłem dłutek kulkowych na macie do cięcia ale trzeba użyć do zwilżenia sporej ilości BCG i mam na myśli ten dawny nie Liquid Glue od Astra. One mają już w dotyku inne właściwości. Astra jest bardziej lepka i chłodzi palce. Nie twierdze, że to zły klej, kupiłem nawet mała tubkę na próbę ale używam jeszcze starego Brand Clear Glue.
To tylko taka luźna uwaga bo używamy nazwy BCG, a używamy rożnych jego odmian.
Wracając do świetlika to tradycyjne kształtowanie po zwilżeniu kartonu wodą na miękkiej podkładce poskutkowało popękaniem kartonu i rozwarstwieniem.
Wyglądało to fatalnie ale użyłem od środka BCG i kul na twardej podkładce i następnie jeszcze BCG na zewnątrz i trochę cierpliwości wygładzania delikatnego formowania i jest ok.
Z drugiej strony już zwilżałem klejem i od razu formowałem kulami i wyszło to znacznie lepiej.
Pierwsze gięcie wstępnie wykonałem długim sztywnym prętem by utrzymać linie i kulami stopniowo wyobliłem zagięcie tak bym mógł zamknąć dolną cześć ścianek.
Potem dopracowałem (podszlifowałem) i skleiłem ten łukowaty fragment krawędzi. Do szlifowania użyłem pilniczków diamentowych.
Trzeba formować stopniowo wszystkie trzy ścianki i powoli ze sobą je spasować tak by uzyskać zamierzony kształt i wtedy stopniowo skleić.
Jak widać papier już nie popękał.
Na koniec wkleiłem wnękę, docelowo pozbyłem się pasków jakie były tam przewidziane.
Widać ślady lekkiego przecierania papierem ściernym bo wzmacniałem krawędzie i połączenia za pomocą SG.
Od środka zaznaczyłem sobie ołówkiem krawędź, od której przebiegało zaginanie powierzchni.
Teraz zostało tylko dopasować szkielet do skorupki.
CDN...