Statek Polskiego Ratownictwa Morskiego "Halny"

wszystko o modelach kartonowych

Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.

Inek
x 18

Re: Statek Polskiego Ratownictwa Morskiego "Halny"

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Inek »

Cześć
patrzę na Twoje poczynania z tym modelem i rodzi mi się plan w głowie na jednostkę bez luf ale pod polską banderą ...podglądam i nabieram coraz większej ochoty.
Pozdrawiam
Tomasz
Awatar użytkownika
Piterski
x 43

Post autor: Piterski »

Inek, nie pozwól zbyt długo czekać na swoją relację.
Mnie osobiście się Twoja robota podoba i chętnie podglądam ale za gretingi burę od bosmana przesłałem :mrgreen:
W budowie: Halny;
Inek
x 18

Post autor: Inek »

Piterski pisze: pn gru 30 2024, 11:21 Inek, nie pozwól zbyt długo czekać na swoją relację.
Mnie osobiście się Twoja robota podoba i chętnie podglądam ale za gretingi burę od bosmana przesłałem :mrgreen:
Piterski.. postaram się cos niebawem w tym temacie zadziałać... a za bure dziękuje pokornie przyjmuję.

Pozdrawiam
Tomasz
Awatar użytkownika
Piterski
x 43

Pogaduchy
Mamy ostatni dzień starego roku więc chciałbym Wam wszystkim złożyć Noworoczne Życzenia, przede wszystkim zdrowia i wielu udanych i sklejonych modeli w przyszłym roku. Chciałem też podziękować za udział w mojej relacji, wszystkie uwagi, wytknięte błędy i słowa pochwały i wsparcia.
Niech to hobby Was pozytywnie napędza i daje dużo radości i satysfakcji z uzyskanych efektów.

Relacja
Bez zbędnego komentarza na tym etapie jestem z Halnym.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

CDN...
Awatar użytkownika
Piterski
x 43

Pogaduchy
Coś tam się staram na tym modelu wprawić przed nowym wyzwaniem. Oglądając relacje kolegów widzę i potwierdza to moje odczucia jakie znaczenie mają drobiazgi, więc sobie czasami coś uplastycznię.
Nawet doklejenie kilku kwadracików i kółeczek w miejsce namalowanych płaskich figur już robi dla oka robotę.

Relacja
Jak widać ledwo się zaczął nowy roku ale nie próżnuje.
Górna cześć świetlika jest tylko założona luzem na skrzydełka, które odciąłem i przesunąłem o grubość ścianki w głąb.
Schodek jest dosłownie z cienkiej kartki dlatego trochę go trasowanie zdeformowało ale tylko na zdjęciu wygląda to tak masakrycznie.

Obrazek

CDN...
Awatar użytkownika
Piterski
x 43

Pogaduchy
Złożyłem zamówienie na trochę materiałów do dalszej budowy, bo cały czas eksperymentuje jak wykonać świetlik w nadbudówce maszynowni.
Tak więc by nie tracić czasu postanowiłem, że skleję pneumatyczne tratwy ratunkowe.
Popatrzyłem na zestaw części i stwierdziłem prosta robota. Wywalę paseczki z ząbkami i sklejki i pojadę na styk. No to uprzedzając nie rezygnujcie z tej sklejki z ząbkami.
Moim zdaniem obwód tego wąskiego paska jest trochę za duży i trzeba go skorelować z środkową częścią walcową jak i dekielkiem.
Na tym pasku zębatym jest przewidziane dla niego miejsce i używając tej "sklejki" pójdzie Wam to szybciej, sprawniej i z mniejszym stresem niż mi. Ja i tak te górne ząbki odciąłem żyletka ale to zawsze się zdąży zrobić.

Te perypetie przyniosły mi tę korzyść że zacząłem stosować nowy klej (oczywiście nie wszędzie i nie do wszystkiego). Akurat ja jestem zdanie, iż lepiej poznać i nauczyć się stosować ich kilka rodzajów niż zostać przy jednym.

Obrazek

Relacja
Tratwy pneumatyczne ostatecznie udało mi się wykonać, ale pomyślałem jak to unieruchomić do wyschnięcia przy lakierowaniu.
Raz, że za coś muszę przytrzymać malują taki element, a potem on potrzebuje czasu na wyschnięcie.
Można by to zrobić po jednej sztuce i przytrzymać go pęsetą ale po co tak wydłużać ten proces.
W związku z tym na szybko zrobiłem stojak do suszenia ich po lakierowaniu.

Obrazek

Obrazek

CDN...
Awatar użytkownika
Tempest
x 120

Post autor: Tempest »

Piterski pisze:W związku z tym na szybko zrobiłem stojak do suszenia ich po lakierowaniu.
Na a jak i za co je trzymałeś podczas lakierowania ? Pęsetą ?

A teraz trochę rozważań modelarza-teoretyka.

Wbił bym igłę lekarską (albo dwie aby się nie kręciło na jednej)w miejscu styku tratwy ze stojakiem - tym na statku - tylko nie wiem czy w moim wypadku nie byłoby szybciej zbudować taki właśnie kartonowy stojak do suszenia niż znaleźć pudełko z igłami, których mam pewnie ze trzydzieści tylko nie wiem gdzie są schowane :D
Pozdrawiam
Tempest

Szukajcie a znajdziecie...
Awatar użytkownika
Piterski
x 43

Tak, złapałem pęsetą z ząbkami tuż poniżej tego widocznego dolnego pierścienia.
O tym by wykorzystać te pola do przyklejenia faktycznie nie pomyślałem jest to też jakaś opcja bo maluje się za jednym zamachem całość.

Samo wykonanie tego stojaczka z piwnej tekturki to była przyjemność, może jednorazowa i zbędna ale czasem doświadczenie z takim "ułatwiaczami" może się przydać.
Awatar użytkownika
Piterski
x 43

Relacja
Montuje w dalszym ciągu nadbudówkę rufową i jako, że z szablonu wychodziła mi średnica drutu 1,2mm to rozciąłem element 141 na pojedyncze ścianki.
Całość jest na koniec oklejona cienkim papierem ponieważ i tak wymaga malowania na czarno. Łącznie grubość wyszła mi 2mm i do takiej też dopasowałem, ramiona części 142.
Na razie całość jest wsunięte na słupkach z drutu bo pod spodem mają się jeszcze znaleźć "poręcze" i haczyki na "kabel".

Obrazek

Przy okazji, jako że trzeba to było je malować i potrzebowały czasu na wyschnięcie to zacząłem jeszcze wykonywać stojak i wiadra przeciwpożarowe.
Na rysunku górne deski z otworami na wiadra są nałożone na boczki.
Proszę jednak uważać bo na boczkach białe pola na naklejenie poprzecznych deseczek jest u góry przesunięte w dół.
Moim zdaniem sam boczek jest za wysoki i trzeba go uciąć nad tym białym polem.
Wtedy wiaderka spokojnie wchodzą w dolne wycięcia (trzeba jedne i drugie docelowo poprawić pilnikiem diamentowym) i jeszcze troszkę wystają u góry. 
Jeśli tego nie zrobimy to musimy podnieść górne beleczki i górna krawędź wiaderka zrówna się z deską.
Tak więc jakiś wariant trzeba wybrać. Ja najpierw podniosłem beleczki, a na koniec i tak górę opuściłem niżej skracając boczek.

Obrazek

Erata
Kolega Arek na "czarnym" zwrócił mi uwagę na mój błąd.
Jednak ślepy jestem i nie zauważyłem symbolu nożyczek na jednym boczku.
Przecina się je nad polem na belkę i skleja na opół i wszystko jest jak należy.

CDN...
Awatar użytkownika
Sklejacz Maciej
x 129

Post autor: Sklejacz Maciej »

Zmyślna ta nadbuduweczka. :D Przełącznik z wajchą podoba mi się najbardziej ;-) .
Pozdrawiam.
obecnie zamrożony:Iskander M (MZKT 79300 Astrolog)

już po: ORP Krakowiak, T-72M, Opel Blitz 3,6S, SdKfz 233.
ODPOWIEDZ