[R] Japoński samolot jednorazowego użytku czyli Kokusai Ta-Go (GPM 1:33)

wszystko o modelach kartonowych

Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Tempest
x 120

Re: [R] Japoński samolot jednorazowego użytku czyli Kokusai Ta-Go (GPM 1:33)

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Tempest »

Zazwyczaj w niedziele śpię tak do 11-stej czy 12-stej a dziś mój organizm wybudził się przed godziną 8-smą więc aby ta bezsenność nie była beznadziejnie bezproduktywnie wykorzystana na leżenie do tej 11-stej tylko po to aby wyrobić "normę" zająłem się tym samolocikiem.

Podczas remontu który przekształcił moją "graciarnię" w "pokoik" czy też "pracownię" uszczelniałem szczeliny w suficie drewnianym - albowiem po dziesiątkach lat przez szczeliny sypał się piasek powstały z opadającego przedwojennego tynku zawierającego homeopatyczną ilość cementu - za pomocą kleju Magic, do wyciskania którego zbudowałem z jakiejś listwy przyrząd do wyciskania kleju aczkolwiek działał tylko do pewnego momentu, potem palcyma trzeba było go wyciskać.

Obrazek

I podczas wczorajszego gięcia wpadł mi do głowy pomysł na zbudowanie giętarki co na poniższym przyprawiającym o oczopląs zdjęciu zostało zaprezentowane.

Obrazek

Po zakończeniu pracy nad tym ustrojstwem przeszukałem pudełko z częściami i znalazłem jeszcze tylko jedną cześć wymagającą gięcia ale za to w takich miejscach że ten mój przyrząd raczej nie będzie przydatny. Czyli wykonałem kawał dobrej nikomu niepotrzebnej roboty :jupi: choć może się przyda podczas budowy innych modeli. A do wygięcia tej jedynej części zbuduję wersję "light" z jakiejś listewki 4x4 albo 5x5, gdzieś chyba takie mam schowane.

A teraz pasowałoby zająć się modelem na niedzielę, może się uda a może nie, kto to wie... spać mi się chce :spioch: :mrgreen:
Pozdrawiam
Tempest

Szukajcie a znajdziecie...
Awatar użytkownika
gk
x 970

Post autor: gk »

Tempest pisze: sob sty 25 2025, 22:07 Przed zginaniem trzeba krawędź gięcia jakoś naciąć a raczej nagnieść aby nie przeciąć nadruku więc poczyniłem próby z wykorzystaniem trzech różnych narzędzi, w wersji z wybraniem warstewki kartonu z odwrotnej strony
Skoro nagniotłeś krawędź od strony nadruku to nie dziw się, że popękała.
Wystarczy naciąć i wybrać rowek od nie zadrukowanej strony + płynny klej i samo się kształtuje. ;-)
pzdr Grzegorz

ZŁO SQUAD
Awatar użytkownika
Tempest
x 120

gk pisze:Wystarczy naciąć i wybrać rowek od nie zadrukowanej strony + płynny klej i samo się kształtuje. ;-)
Czyli mniej roboty a efekt lepszy, wypróbuję go na pewno choć na testowym kartoniku takiego spękania nie zauważyłem a nie był to karton barwiony w masie. Być może dlatego że ten rowek z odwrotnej strony był ze 2 razy szerszy niż wyrzeźbiony w segmencie ogonowym.
Pozdrawiam
Tempest

Awatar użytkownika
Tempest
x 120

Nagniatanie linii które będą zaginane jak widać było chyba niefortunne ale musiałem nagnieść te linie wzmocnień pokrycia sklejkowego. Pewnie powinny być to paski kartonu naklejone na skrzydła i stateczniki ale nagniecenia muszą wystarczyć. Pod lupą widać, z daleka być może też ale pracując przy sztucznym oświetleniu przez kilkanaście minut po zamknięciu oczu nadal widzę żarówkę więc następne nagniatanie jutro, być może uda się przy świetle dziennym to wykonać.

Obrazek

Aby wybrać rowki pod gięcie krawędzi trzeba wiedzieć gdzie je wybierać no i naiwnie sądziłem, że przyłoży się do szyby część wymagającą gięcia i zaznaczy cienkim ołówkiem punkty które po połączeniu pozwolą na wyrysowanie linii. No ale jak widać to znaczy mało co widać na zdjęciu w lewym górnym rogu słabo to było widoczne, nie chciało mi się czekać na jakiś słoneczny dzień więc na kawałku plexi podświetlonej latarką od spodu próbowałem te punkty zaznaczyć ale kolor zielony ciemny i też jakoś to było problematyczne więc korzystając z tego, że część nie została jeszcze wycięta po obrysie nakłułem dziurki i poszło. Nie wiem czy to nie jest sztuka dla sztuki bo część ogonową miałem już wyciętą i tam zaznaczyłem po prostu ołówkiem na krawędziach miejsca i też dało się dojść gdzie ta linia przebiega no ale ja lubię się "pobawić" modelarstwem i utrudniać sobie być może czasami robotę.

Obrazek
Pozdrawiam
Tempest

Awatar użytkownika
Tempest
x 120

Uwielbiam prowizorki. Dzięki temu stolikowi mogłem popracować przy naturalnym oświetleniu ale zabrałem się za to po 14-stej więc za dużo się nie napracowałem. Jak widać w okienku w lewym dolnym rogu przy świecącym słoneczku linie lepiej są widoczne ale po oczach to słoneczko "daje" więc pozostanę przy dziurkowaniu.

Obrazek

Nagniatanie linii na skrzydłach jest trochę trudniejsze niż dotychczasowe ponieważ nie są to linie proste a lekko w łuk wygięte co umiejętnie prowadząc nagniatacz można ogarnąć choć pierwsze próby były całkowicie nieudane. Pewnie za pomocą igły byłoby łatwiej, jutro to sprawdzę.

Obrazek

Jakieś nieostre to ostatnie zdjęcie choć po odnalezieniu kabelka do aparatu fotograficznego mogłem go dziś użyć, funkcję super-macro wybrałem no ale muszę jeszcze potrenować bo ostatnio zdjęcia nim robiłem ze 2 lata temu.
Pozdrawiam
Tempest

Awatar użytkownika
Tempest
x 120

Korzystając z tego noworocznego natchnienia - które mam nadzieję że mnie nie opuści na kolejne 12 miesięcy - trochę znowu podłubałem a raczej ponagniatałem imitację wzierników czy jak to się tam nazywa ze skutkiem niezbyt oczekiwanym no ale doświadczenie bojem się zdobywa. Takie nagniecenie okręgów być może stawiając na części wybijak o pasującej średnicy - co może być trudne aby odpowiedni dobrać - i waląc w niego jakimś młoteczkiem zamiast deską, którą akurat miałem pod ręką należałoby wykonać no ale o wybijaku pomyślałem dopiero po dokonaniu nagnieceń przy pomocy stępionej pinezki aby papieru nie przecinała i brzegów nie szarpała oraz wzornika do kółek o nie do końca pasującej średnicy. Wyszło jak wyszło. Następnym razem trzeba będzie znaleźć jakiś foto-trawiony szablon z okrągłymi otworami, mam taki z owalami o rozmiarach co 0,5 mm się zwiększających no ale to owale a nie okręgi. Gdyby ktoś chciał idealnie to wykonać to pewnie trzeba by powiedzmy w jakiejś starej karcie kredytowej nawiercić otwór a potem pilnikiem iglakiem okrągłym jego średnicę idealnie dopasować. Moje krzywe kółka chyba wynikły z tego że ta pinezka miała dość giętkie ostrze, igła krawiecka być może byłaby lepsza. A może nie do końca starannie się do tej roboty przyłożyłem.

Obrazek

I taka igła krawiecka o lekko stępionej końcówce wydała mi się najlepszym przyrządem do wyskrobywania kartonu z rowków mających ułatwić zaginanie tego "kwadratowego" segmentu. Igłą do zastrzyków zwanych naukowo iniekcjami a także ostrzem nożyka Olfy jakoś mi to gorzej "szło" ale też się da.

Obrazek
Ostatnio zmieniony śr sty 29 2025, 20:52 przez Tempest, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Tempest

Awatar użytkownika
Tempest
x 120

Trzech postów jednego dnia w jednym moim wątku nie będących odpowiedziami na jakieś zapytania czy sugestie to chyba w mojej ponad 21 letniej karierze na forum jeszcze nie popełniłem no ale kiedyś musi być ten pierwszy raz. :D

Słońce dawno temu zaszło a mnie naszło aby przy modelu popracować i ta lampka oświetlająca stół oświetlała także okolice co jak wcześniej napisałem powodowało, że po kilkunastu minutach pracy po zamknięciu oczu nadal widziałem "żarówkę" choć tak faktycznie lampka pod takim kątem była ustawiona że bezpośrednio tej żarówki nie widziałem a jednak wzrok mój to męczyło.

Jakiś czas temu pracując z podświetlaną lupą też stwierdziłem, że światło jest zbyt intensywne i przytłumiłem je dwoma workami po jakichś butach chyba.

Obrazek

Do wieczornego czytania w sypialni z dwóch kartek papieru do drukarki tuleję czy też rulon kiedyś skleiłem aby światło kinkietu nie było zbyt intensywne i dziś zastosowałem go do lampki oświetlającej mój blat roboczy.

Obrazek

I stwierdzam, że jest dobrze, a będzie jeszcze lepiej gdy jutro zastąpię ten półprzezroczysty rulon czy też tuleję jakimś nie przepuszczającym światła kartonem albowiem dziś muszę się jednak wreszcie zająć pracą zawodową bo zaległości spowodowane bumelanctwem narastają w postępie wykładniczym. :devil1:
Pozdrawiam
Tempest

Awatar użytkownika
Tempest
x 120

Stwierdziłem że … robota nie zając, nie ucieknie, idę na rekord postów jednego dnia w moim wątku :mrgreen:

Dwa dni temu postanowiłem zbudować zaginarkę w wersji "light" i powyciągałem z szafy kilkanaście pudełek aby dostać się do tego gdzie listewki mam zachomikowane. No i znalazły się listewki o wymiarach 4x3 mm więc przyciąłem dwa kawałki za pomocą czeskiej piłki-żyletki oraz miniaturowej skrzynki uciosowej* i podczas cięcia jakieś okruchy metalu się pojawiły co mnie zaniepokoiło bo nie mając umiaru w piłowaniu mógłbym się stać posiadaczem dwóch skrzynek z których każda nadawałaby się do docinania listewek tylko pod kątem 45 stopni.

Obrazek

I już nawet wyciągnąłem jakąś polistyrenową płytkę aby wystrugać z niej wkładany dystans gdy po odkręceniu śrubek i wyjęciu piłki-żyletki okazało się, że wystarczy tylko odpowiednio przesunąć ją podczas przykręcania aby mocowanie opierało się o krawędź owej skrzynki uciosowej albowiem otwory w owej piłce są na tyle wielkie, że można tak właśnie zakombinować.

Obrazek

Jak już te listewki miałem w rękach i popatrzyłem na segment stwierdziłem, że być może niepotrzebnie się trudziłem bo da się to powyginać tą moją większą zaginarką a większość modelarzy pewnie bez kombinacji powygina to palcyma. :D

No ale … znowu coś nowego w temacie modelarskiego cięcia poznałem. :D

A tak przy okazji wpadła mi w ręce gumka, z kawałków której wyciąłem zabezpieczenia igieł aby sobie nie zrobić przypadkiem jakiejś dziury w palcu. :D

*zawsze sądziłem że to jest przyrżnia, ale poszukiwania w słownikach internetowych - niezbyt intensywne co prawda - spełzły na niczym gdy chciałem się dowiedzieć jak ten wyraz się odmienia przez przypadki.
Pozdrawiam
Tempest

Awatar użytkownika
Tempest
x 120

Piąty post*, ale postanowiłem poćwiczyć aby dorównać mistrzowi i na razie wyszło coś takiego, co wydaje mi się, że będzie przydatne no ale sztuką tego bym nie nazwał :mrgreen:

Obrazek

*No i rekordu 5-ciu postów nie będzie albowiem musiałem zrestartować komputer i trwało to ponad pól godziny a północ już minęła :placz:
Pozdrawiam
Tempest

Awatar użytkownika
Piterski
x 43

Post autor: Piterski »

Wypróbuj do tych rowków w linii zaginania pilniczek diamentowy, trójkątny lub kwadratowy. Podpatrzone u Michała.
W budowie: Halny;
ODPOWIEDZ