[R] Japoński samolot jednorazowego użytku czyli Kokusai Ta-Go (GPM 1:33)

wszystko o modelach kartonowych

Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Tempest
x 120

Re: [R] Japoński samolot jednorazowego użytku czyli Kokusai Ta-Go (GPM 1:33)

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Tempest »

Dziś trochę sobie poszlifowałem. Taśma Tamiya, którą przykleiłem te papierowe elementy stateczników i steru kierunku być może z powodu starości okazała się zbyt na ten papier mocna więc została "osłabiona" przez tkaninę z której uszyte zostały moje spodnie.

Odnoście sugestii kolegi Piterskiego to pilniki jakie posiadam mają wg mnie zbyt duży wymiar "szpicu" więc igła chyba lepsza. Próby oczywiście wykonałem, da się, wychodzi nieźle ale igłą jakoś łatwiej i poręczniej mi się pracowało.

Obrazek

Zeszlifowane krawędzie były lekko zmechacone więc pociągnąłem po nich rozrzedzonym klejem w płynie. Napisałbym że czekam teraz aby wyschły lecz one już po minucie czy dwóch były suche ale jakąś wymówkę muszę znaleźć aby dziś już nic więcej nie robić, no może tylko zrobię remanent laserowego szkieletu i poprzymierzam co do czego i z której strony.

Obrazek
Pozdrawiam
Tempest

Szukajcie a znajdziecie...
Zoltodziob
x 5

Post autor: Zoltodziob »

Piterski pisze: czw sty 30 2025, 17:28 Wypróbuj do tych rowków w linii zaginania pilniczek diamentowy, trójkątny lub kwadratowy. Podpatrzone u Michała.

tylko jedno ale:
ten pilnik oprócz papieru będzie też zjadał linijkę :zeby:
Awatar użytkownika
Tempest
x 120

Ale ja to "wolną ręką" wydrapuję, nacięcia z wykorzystaniem linijki się najpierw wykonuje.
Pozdrawiam
Tempest

Awatar użytkownika
Piterski
x 43

Post autor: Piterski »

Linijka faktycznie przydaje się tylko do nacięcia inni, a potem już po tej linii z ręki końcówka pilniczka. Mi się ten sposób bardzo podoba.
W budowie: Halny;
Awatar użytkownika
Tempest
x 120

Dziś również trochę sobie poszlifowałem ale tak na bardziej poważnie albowiem nacinania rowków pod kątem 45 stopni mi się zachciało. Machina trochę niestabilna i mało sztywna była stąd brak super precyzji no ale nie jest źle a jutro - po usztywnieniu tejże machiny czego już dziś dokonałem - będą poprawki.

Obrazek
Pozdrawiam
Tempest

Rafael

Post autor: Rafael »

Czy tylko ja fotek nie widzę? Bo siedzę, obserwuję, gdyż kiedyś tego pokraka popełniłem ;)
Pozdrowienia

Rafael

Samoloty IIWW, a czasem inne "ciekawoski" :)
Awatar użytkownika
Tempest
x 120

https->http zamień
Pozdrawiam
Tempest

Awatar użytkownika
gk
x 970

Post autor: gk »

Dobrze, że wróciłeś :zeby:

Park maszynowy wygląda profesjonalnie. ALE czy to nie nie jest trochę strzał z armaty do wróbla?
Choć, oczywiście, jestem za a nawet przeciw :mrgreen:

Czy kawałek papieru ściernego w dwóch palcach da ten sam efekt ?
pzdr Grzegorz

ZŁO SQUAD
Awatar użytkownika
Tempest
x 120

Szlifowania trochę mniej "poważnego" ciąg dalszy.

No i jak już ten proces szlifowania się zakończy trzeba będzie te krawędzie przed a może i po sklejeniu wyretuszować. Laaata temu sprawdziłem kilka farb najbardziej pasujących do koloru tego zielonego wydruku i jeśli dobrze pamiętam to Humbrol H30 wydał mi się najbardziej odpowiedni, i chociaż nadal puszeczkę tej farby mam gdzieś w jakiejś szafie schowaną to po przeniesieniu mojej "modelarni" na "leże zimowe" o czym pisałem w wątku o mojej zerówkowej makiecie używanie Humbroli wydaje mi się zbyt smrodogenne więc wygrzebałem z szafy tamijowskie farby akrylowe, które są jak mi się wydaje mniej smrodliwe niż humbrole i postaram się kolor dobrać. Jeśli się nie uda to albo namieszam coś z kredek/farbek akwarelowych (kredki AK nie mają odpowiedniego odcienia) albo wdzieję kufajkę, i na nieogrzewanym strychu z powodu ETS-u będę retuszował, choć na puszeczce Humbrola nie znalazłem informacji w jakich temperaturach te farby można używać a jest tam teraz ta tym moim strychu 12 stopni w skali Celsjusza.

Ze dwa a może i trzy lata temu, w czasach tzw. pandemii zadzwoniłem do mojego zaprzyjaźnionego sklepu modelarskiego i zapytałem czy mają dostępne farby Tamiya serii XF i na pytanie które numery farb mnie interesują odpowiedziałem … "wszystkie". No i stałem się posiadaczem "kompletu". Niestety paleta barw Tamiya nie odzwierciedla dokładnie wszystkich "FS"-ów potrzebnych modelarzowi plastikowemu i trzeba dokupić coś od innych producentów (te w nieopisanych pudełkach z prawej strony to kilka Gunze serii H) a oprócz tego nie wiem dlaczego niektóre kolory są w większych słoiczkach a inne w mniejszych ale wiem że trzeba je będzie w końcu pewnie WYMIESZAĆ co mnie przyprawia o ... zniechęcenie. Na kompromis jakiś pewnie pójdę.

To mieszanie zajmie mi zapewne godziny nadchodzącego nieubłaganie (minuta pozostała) łikendu, ale aby nie skończyło się tylko na pracy fizycznej to jakiś wzornik kolorów sobie chyba "wyprodukuję" jak to ze 20 lat temu użytkownika OldMan uczynił, tylko że mój będzie takim wzornikiem prywatnym, będącym ubocznym efektem mieszania farb.

Obrazek
Pozdrawiam
Tempest

Awatar użytkownika
gk
x 970

Post autor: gk »

dubel

ale wykorzystam go do odniesienia się do tej kwestii:
To mieszanie zajmie mi zapewne godziny nadchodzącego nieubłaganie (minuta pozostała) łikendu, ale aby nie skończyło się tylko na pracy fizycznej to jakiś wzornik kolorów sobie chyba "wyprodukuję" jak to ze 20 lat temu użytkownika OldMan uczynił, tylko że mój będzie takim wzornikiem prywatnym, będącym ubocznym efektem mieszania farb.
Kup sE parę kolorów akryli vajeho i na "mokrej palecie" umieszasz każdy potrzebny odcień w 5 minut.
Ostatnio zmieniony pt sty 31 2025, 23:08 przez gk, łącznie zmieniany 1 raz.
pzdr Grzegorz

ZŁO SQUAD
ODPOWIEDZ