[R] Vittorio Veneto (Mały Modelarz 1/300)
Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.
Re: [R] Vittorio Veneto (Mały Modelarz 1/300)
Skrzdła i pływaki też są extraklasa. Piękna wprawka przed deską do prasowania z większą ilością takich maleństw. A zastrzały w standardzie to może wykonałby Syzyf
.

Z pewnością. Z jakimś ciekawym jigiem.
Rozwarstwiony karton można złożyć, ale obawiam się , że nie będzie miał żadnej "mocy". Nie ma wprawdzie też prawie żadnego obciążenia, ale przy samym braniu do łapy przydałaby się jakaś sztywność konstrukcji. Może drut mosiężny 0,1 wkleić do środka. Ale czy to nie będzie trochę sztuka dla sztuki? Choć może o to chodzi

Aż się boję zaglądać do arkuszy, na te zyliardy mikroczęści. Zrobienie 6 małych pływaków podskrzydłowych zajęło całą niedzielę. Ten model będzie powstawał przez eony

Taki pływak składa się z dwóch elementów. Żeby połączyć górę z dołem trzeba ściąć pod kątem wszystkie krawędzie. Na etapie wycinania części. Dlatego zabiera to dużo czasu.

Zestaw pływający:

Kratka ma 1 cm:

I zestaw małego lotnika:

W tygodniu będą się łączyć w całość

pzdr Grzegorz
ZŁO SQUAD
ZŁO SQUAD
Odlot z tymi częściami, a dokładnie z ich wielkością. Podziwiam twój kunszt i umiejętności.
W budowie: Halny;
- Mateusz Skałecki
- x 122
Interesujesz się pracami profesora Penrose'a i Meissnera ? Szacunek.
"Czyste sumienie wynika najczęściej ze złej pamięci"
Ukończone FW-190 A7 FM-2 Na warsztacie FW-190 D9 Albatros DVa
Mateusz Skałecki pisze: ndz sty 12 2025, 23:10 Interesujesz się pracami profesora Penrose'a i Meissnera ?

Tych akurat nie czytałem. Hawking, Galfard i inni pomniejsi.
Przyznam, że interesuje mnie ta tematyka, choć z fizyką nie mam absolutnie nic wspólnego - po prostu, jako człowieka ciekawego świata

Ale zainspirowałeś mnie i zamówiłem sE właśnie "Drogę do rzeczywistości" Penrose'a.

A tymczasem w kwestii materiałowej. Jak każdy szanujący się hobbysta gromadzę śmieci

Zastrzały powstaną zatem z wygrzebanych z pudełka z przydasiami resztek z blaszki pozostałej po fototrawionym relingu 1/400. Natomiast mocowanie pływaka głównego, wizualnie wydające się nieco masywniejsze niż zastrzały - ze zeszlifowanego obustronnie drutu mosiężnego 0,5 mm:

Wydaje się będzie ok. Początki zastrzałów na pierwszym samolociku:

pzdr Grzegorz
ZŁO SQUAD
ZŁO SQUAD
Grzegorz zawsze możesz ten drut rozgrzać palnikiem na kuchence gazowej i zmięknie dzięki czemu łatwiej go obrobisz.
W budowie: Halny;
- Lukson 1982
- x 15
Kawał maszyny! Szkoda, że kresek na stateczniku brak 

Oj tam kreski

Może minimalnie szybciej, ale wyżarzony straci sprężystość i pewnie byłby się giął przy szlifowaniu. Mam już potrzebny odcinek. Ale dobrze, że przypominasz o tej zmianie właściwości. Mosiądz po wyżarzeniu jest jak miedź, a miedź po wyżarzeniu jak cyna - jeśli chodzi o łatwość kształtowania.Piterski pisze: wt sty 14 2025, 13:17 Grzegorz zawsze możesz ten drut rozgrzać palnikiem na kuchence gazowej i zmięknie dzięki czemu łatwiej go obrobisz.
Jeszcze nie latam samolocikami po pokoju, bo zachciało mi się dodać jeszcze zastrzały przykadłubowe, których autor chyba z litości dla wykonawców nie umieścił w wycinance, oraz linki usztywniające komorę płatów. Kolejne godziny miło spędzonego czasu

Główne zastrzały z blaszki są istotne. Dzięki temu całość jest sztywna i można brać detal w paluchy bez obaw.
Wewnętrzne zastrzały zrobiłem już z kartonu. Linki - drut 0,05 mm. Cieńszego trwałego materiału nie mam. Dochodzi oczywiście farba, ale to mikrony.

Duże są. Nie mieszczą się w obrysie zapalniczki

pzdr Grzegorz
ZŁO SQUAD
ZŁO SQUAD
-
- x 1
Powiem Wam coś może bedzie VV w skali 1:200 ;) w 2 numerach
- Mateusz Skałecki
- x 122
W jakim wydawnictwie? Chyba nie w Małym Mordowniku?Garand Models pisze: śr sty 15 2025, 23:10 Powiem Wam coś może bedzie VV w skali 1:200 ;) w 2 numerach
"Czyste sumienie wynika najczęściej ze złej pamięci"