[R] MM ORP Burza 1942

wszystko o modelach kartonowych

Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork

ODPOWIEDZ
Inek
x 39

Re: [R] MM ORP Burza 1942

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Inek »

gumis666 pisze: czw maja 29 2025, 5:50 Siemka.
Model się prezentuje bardzo dobrze.
Ale tak jak jest wiele kontrowersji wobec relingów laserowych, tak ten u ciebie niemalowany koli w oczy.
Dzięki za opinię. Ponieważ zacząłem z takim relingiem i nie malowałem go od początku to konsekwentnie dopłynę do brzegu w tej wersji. Swoją drogą kolorystycznie dla mnie jest ok co innego gdyby był czerwony :) Ale dziękuję za wszelkie uwagi bo są one cenne i wezmę pod uwagę w przyszłości.

Pozdrawiam
Tomasz
Awatar użytkownika
Piterski
x 108

Post autor: Piterski »

Ładne mi trochę, niezła jest ta plątanina lin.
W budowie: Halny PGM17;
Awatar użytkownika
gk
x 1137

Post autor: gk »

Kolejny raz sE przejrzałem relację. Podoba mi się ta Burza. G.Nowak ma swój styl projektowania, taki dla wszystkich.
Całkiem dobrze idzie, wg mnie.
Nieszczęsne są relingi. Jak płoty z zagrody dla owiec :haha:
Absolutnie rozumiem wybór. Choć nie podzielam.
Mam nadzieję, że krocząc tą ciemną doliną, zła się nie ulękniesz i w następnym weźmiesz co najmniej fototrawione.

Laserowe relingi, czy szerzej - elementy, nie są złe. W rzucie z boku. Niestety, ze względu na materiał są za grube i dlatego wyglądają słabo. Nawet w 1/200. W setce, jak się mocno zmruży oczy, to jeszcze można by je przełknąć. Ale w setce to już bez problemu można polutować. Więc wniosek: laserowo wycinane relingi z kartonu to zło :haha: . Tak myślę.
pzdr Grzegorz

ZŁO SQUAD
Awatar użytkownika
Sklejacz Maciej
x 160

Post autor: Sklejacz Maciej »

Witaj. :D
Jako miłośnik niszczycieli podglądam uparcie. I bardzo mi się podoba droga którą podążasz, bo to ta sama ścieżka którą i ja wędruję. :D Ten okręt wygląda bardzo fajnie i zapewne nie pozostanie to bez wpływu na wybory kolejnych modeli po które sięgnę w przyszłości. :D :D dalszej, czy bliższej, nie wiadomo, ale na pewno mnie do tego zachęcasz. :D
gk pisze: pt maja 30 2025, 23:30 Nieszczęsne są relingi. Jak płoty z zagrody dla owiec :haha:
Mam nadzieję, że krocząc tą ciemną doliną, zła się nie ulękniesz i w następnym weźmiesz co najmniej fototrawione.
A Grzegorz ma swój sposób dopingowania kolegów, :lol: Ja także wiem, że i mnie jego uwagi dotyczą. :roll: :oops: Ale ten czas gdy i Ty i ja będziemy gotowi nadejdzie. i z dnia na dzień jest bliżej. :D
Ale na razie jest jak jest i mi bardzo się podoba. :pice: Tak trzymaj.
Pozdrawiam. :papa: :papa:
obecnie na pochylni:HMS Hesperus
zamrożony:Iskander M (MZKT 79300 Astrolog)
już po: ORP Krakowiak, T-72M, Opel Blitz 3,6S, SdKfz 233.
Inek
x 39

Post autor: Inek »

Cześć Panowie (Grzegorz, Maciej)
gk pisze: pt maja 30 2025, 23:30 Kolejny raz sE przejrzałem relację. Podoba mi się ta Burza. G.Nowak ma swój styl projektowania, taki dla wszystkich.
Całkiem dobrze idzie, wg mnie.
Nieszczęsne są relingi. Jak płoty z zagrody dla owiec :haha:
Laserowe relingi, czy szerzej - elementy, nie są złe. W rzucie z boku. Niestety, ze względu na materiał są za grube i dlatego wyglądają słabo. Nawet w 1/200. W setce, jak się mocno zmruży oczy, to jeszcze można by je przełknąć. Ale w setce to już bez problemu można polutować. Więc wniosek: laserowo wycinane relingi z kartonu to zło :haha: . Tak myślę.
Grzegorzu, dzięki za dobre słowo i mobilizację do zmiany. Zgadzam się z tym że opracowania Grzegorza N. mają swój styl również bez względu w jakim wydawnictwie się ukazały to są dla wszystkich.
Tak jak pisałem wcześniej ten model zakończę wg przyjętego schematu czyli reling laserowy. Przy następnym jeśli będzie.... to próbę podejmę, choć patrząc na poczynania Twoje to się zastanawiam co ja tu robię :)
Sklejacz Maciej pisze: ndz cze 01 2025, 20:44 Witaj. :D
Jako miłośnik niszczycieli podglądam uparcie. I bardzo mi się podoba droga którą podążasz, bo to ta sama ścieżka którą i ja wędruję. :D Ten okręt wygląda bardzo fajnie i zapewne nie pozostanie to bez wpływu na wybory kolejnych modeli po które sięgnę w przyszłości. :D :D dalszej, czy bliższej, nie wiadomo, ale na pewno mnie do tego zachęcasz. :D
gk pisze: pt maja 30 2025, 23:30 Nieszczęsne są relingi. Jak płoty z zagrody dla owiec :haha:
A Grzegorz ma swój sposób dopingowania kolegów, :lol: Ja także wiem, że i mnie jego uwagi dotyczą. :roll: :oops: Ale ten czas gdy i Ty i ja będziemy gotowi nadejdzie. i z dnia na dzień jest bliżej. :D
Ale na razie jest jak jest i mi bardzo się podoba. :pice: Tak trzymaj.
Pozdrawiam. :papa: :papa:
Macieju dziękuję również za dobre słowo- na pewno nasz czas nadejdzie – jednak sam nie wiem kiedy. Podglądam Twoje dokonania i nie ukrywam że były zachętą aby pokazać coś na tym forum. Fakt - Grzegorz potrafi zmobilizować, co prawda nad efektem tej mobilizacji jeszcze się zastanawiam…. (wspomniałem wyżej)
Co do Burzy i opracowania to na podsumowanie przyjdzie czas bo jeszcze parę części mi zostało do uzupełnienia - na tą chwilę szukam części 94a i b bo za "chiny ludowe" nie mogę znaleźć :) jak nie znajdę to będę improwizował

Pozdrawiam
Tomasz
Awatar użytkownika
gk
x 1137

Post autor: gk »

:haha:
nie chce wyjść na jakiegoś potwora :mrgreen:
Więc uściślę. Moja "nienajlepsza" opinia o relingach wycinanych laserem w kartonie, to wyłącznie moje subiektywne zdanie. Zdarzają się cięte w jakimś cieńszym papierze i te są całkiem znośne np. w Yamasziro Michała tu na KnW (w 1/300). Nawet się dziwiłem, że nieźle wyglądają.

I żeby była jasność - wybór metody to sprawa wykonawcy. Jak mu pasują kartonowe płoty i ma z tego radość, to jest to ok. Jedynie, jeśli chcielibyśmy oceniać realizm, to można by się przy..ć. Tak że ten.
Są ludzie, którzy chcą poprawiać i doskonalić wygląd kolejnego modelu. Są ludzie którzy całe życie robią w przyjętej konwencji. Każda opcja jest w porządku.
Więc do niczego nie namawiam, ani nie twierdzę, ze moja racja jest mojsza.
ALE jakby były delikatniejsze ...:haha:
Inek pisze: pn cze 02 2025, 12:41 Tak jak pisałem wcześniej ten model zakończę wg przyjętego schematu czyli reling laserowy. Przy następnym jeśli będzie.... to próbę podejmę
To jasne, że całość powinna być spójn i mieszanie technik jest bez sensu. Ale przy następnym, to tylko jeśli chcesz. Ale cóż szkodzi ... spróbować. :zeby:
Spróbuj sE zupełnie z boku - np. prostopadłościan z tektury tak z 5 cm długości i na krawędzi reling. Warto eXperymentowć. Sprawdzić materiał. Czy na linki drut czy żyłka, i jakie. To fajna zabawa.
pzdr Grzegorz

ZŁO SQUAD
owaki

Post autor: owaki »

Czołem!

Mam pytanie, co do relingów laserowych. Przez to, że z kartonu i w sumie dość cienkie – to jak uporać się sensownie z ich… malowaniem?

Chciałem być sprytny i aby mi się nie powyginały podczas malowania, to pomalowałem je delikatnie przez wycięciem z formatki. I to chyba był błąd, po był problem z wycięciem, a same relingi dość się odkształcały.
W drugim podejściu wyciąłem je i malowałem... końcówką szpilki. Niby lepiej, ale jednak widać nieznaczne zgrubienia od farby.
Na tym etapie przygody z modelami nie chcę jeszcze wchodzić w etap lutowania ;)
Awatar użytkownika
Piterski
x 108

Post autor: Piterski »

owaki, nie trzeba zaraz lutować, wszystko zależy od skali i średnicy drutu. I tak owszem relingi w Halnym o średnicy 1mm zapewne będę lutował ale te wszystkie cienkie od 0,1 do 0,3 mm kleje SG.
Ostatnio zmieniony pn cze 09 2025, 8:24 przez Piterski, łącznie zmieniany 2 razy.
W budowie: Halny PGM17;
owaki

Post autor: owaki »

No właśnie doczytałem już, że SG i po temacie.
Może przy kolejnym spróbuję :)
Awatar użytkownika
Sklejacz Maciej
x 160

Post autor: Sklejacz Maciej »

gk pisze: wt cze 03 2025, 21:14 :haha:
nie chce wyjść na jakiegoś potwora :mrgreen:
Już za późno. Poszło w świat. :lol: :lol: :lol: ;-) ;-)
obecnie na pochylni:HMS Hesperus
zamrożony:Iskander M (MZKT 79300 Astrolog)
już po: ORP Krakowiak, T-72M, Opel Blitz 3,6S, SdKfz 233.
ODPOWIEDZ