Przestawiam galerię świeżo skończonego modelu - SBLim-2 Art z wydawnictwa WAK. Autorem modelu jest Lech Kołodziejski. Sam projekt jest z serii uproszczonych ( mniej szczegółów w kabinie i podwoziu),ale prezentuje się bardzo ciekawie. Trudne do uformowania są zbiorniki, ze względu na tylko 6 listków tworzących przednio stożek zbiornika. Poniżej kilka zdjęć:
messer pisze:Trudne do uformowania są zbiorniki, ze względu na tylko 6 listków tworzących przednio stożek zbiornika
Takie rozważania modelarza-teoretyka: czy gdyby te 6 listków namoczyć od lewej strony wodą a potem na jakimś niezbyt jednak miękkim ale i też niezbyt twardym podłożu (tektura piwna ?) "wytłoczyć" metalową kulką (w sklepie dla plastyków takie narzędzia użyte 2 albo i 3 razy kiedyś zakupiłem) to czy kształt nie odpowiadałby bardziej oryginałowi ? A może zastosowałeś taką technikę i okazało się, że jednak 6 listków to za mało ?
Tempest pisze: czw gru 05 2024, 23:04
Takie rozważania modelarza-teoretyka: czy gdyby te 6 listków namoczyć od lewej strony wodą a potem na jakimś niezbyt jednak miękkim ale i też niezbyt twardym podłożu (tektura piwna ?) "wytłoczyć" metalową kulką (w sklepie dla plastyków takie narzędzia użyte 2 albo i 3 razy kiedyś zakupiłem) to czy kształt nie odpowiadałby bardziej oryginałowi ? A może zastosowałeś taką technikę i okazało się, że jednak 6 listków to za mało ?
Było kształtowanie na mokro i z kulkami - wolałbym, żeby listków było przynajmniej 8, a lepiej 10-12. Przy większej ilości listków łatwiej jest mi uformować kopułkę w taki sposób aby stykąjące się ze sobą krawędzie listków ułożyły się ze sobą płasko ( mam nadzieję, że wiecie o co mi chodzi). Przy tych 6 listkach w projekcie miałem wrażenie, że trochę brakowało materiału - takie uproszczenie w modelu.
Super wykonanie. Czysto. Niby uproszczony, a prezentuje się bardzo fajnie. Sam go aktualnie składam tylko że srebrną wersję jednomiejscową z WAK. Zastanawia mnie tylko zaczepienie linki anteny (szara nić). Zamocowana powinna być do ogona, a drugi koniec powinien być zamocowany do kadłuba (cz. 2)? U Ciebie jest zamocowana do "grota" anteny, tak ma być?
Mocowanie anteny faktycznie do poprawy. Prawidłowe mocowanie pokazane jest na rysunkach w instrukcji modelu, szkoda tylko że autor nie zaprojektował tam takiego dynksa do jej mocowania, (taki mały odwrócony lejek).
Mateusz Skałecki pisze: śr sty 01 2025, 21:18
Mocowanie anteny faktycznie do poprawy. Prawidłowe mocowanie pokazane jest na rysunkach w instrukcji modelu, szkoda tylko że autor nie zaprojektował tam takiego dynksa do jej mocowania, (taki mały odwrócony lejek).
Rzeczywiście dałem ciała - zadziałała chyba rutyna i jakoś podświadomie przykleiłem antenę do masztu. Poprawię, dzięki za zwrócenie uwagi.