[R] An-2W - GPM -1:33

wszystko o modelach kartonowych

Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
messer
x 51

[R] An-2W - GPM -1:33

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: messer »

Pora na kolejną relację z mojej strony - tym razem bohaterem jest model samolotu używanego w naszym kraju - An-2W- czyli wersja na pływakach. Jak tylko zobaczyłem go na stoisku GPM-u, od razu chciałem go mieć, nawet pomimo strasznej waloryzacji na skrzydłach, imitującej ugięcia płótna. Potem doszedł jeszcze jeden problem, ale o tym poniżej.
Sam model nie jest bardzo szczegółowy, jeśli chodzi o ilość części - kabina pilotów jest w sumie bardzo uboga. Od niej zacząłem budowy, dodając dźwignie sterowania silnikiem. Poniżej kilka zdjęć z tego etapu budowy:

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek

A teraz drugi problem, na który zwróciłem uwagę, szykując się do wykonania przedziału transportowego - różnice w kolorach na arkuszach. O ile w przypadku wnętrza to jeszcze mały problem, to już zielony kolor pokrycia samolotu może przeszkadzać. Podobne cuda działy się ostatnio w Hellcatach z GPM-u.

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
messer
x 51

Re: [R] An-2W - GPM -1:33

Post autor: messer »

Po miesiącu warto coś znowu pokazać. Utknąłem trochę podczas budowy przedziału transportowego, ale chyba się udało. Wg instrukcji, najpierw należy szkielet przedziału transportowego okleić pokryciem wewnętrznym, a następnie do całości przykleić pokrycie zewnętrzne. Moim zdaniem to się nie może dobrze skończyć, bo jedno pokryć wewnętrznych opiera się tylko na jednej wrędze - druga część wisi w powietrzu. Dodatkowo, podłoga w przedniej części przedziału jest bez podklejania - ja nie wytrzymałem i całą podłogę podkleiłem tekturą.

Obrazek

Po wykonanie pierwszego segmentu przedziału transportowego (pokrycie zewnętrzne i wewnętrzne sklejone razem), przykleiłem je do szkieletu i wkleiłem większość siedzisk.

Obrazek Obrazek

Pozostałe dwa siedziska przykleiłem, mając przyklejony do prawej strony szkieletu tylny segment przedziału transportowego. Ogólnie z pasowaniem nie było większych problemów. Segmenty się zeszły, otwory do mocowania pływaków pokryły się z miejscami w szkielecie.
Wykonałem również segment przedziału załogi, wraz z osłoną silnika. Tutaj musiałem pocienić ściany wewnętrzne tego przedziału, aby segmenty do siebie pasowały.

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

Zanim przejdę do budowy silnika i osłony kabiny, chcę najpierw wykonać sam ogon ze statecznikiem - na razie mam tyle:

Obrazek
Garand Models
x 1

Re: [R] An-2W - GPM -1:33

Post autor: Garand Models »

witaj , mi sie kazdy pływakowiecpodoba :) bede sledzil wątek. pozdrawiam
ODPOWIEDZ