[G] Mikoyan Mig-15 - FLY MODEL 56 [1:33]

wszystko o modelach kartonowych

Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Lukson 1982
x 17

[G] Mikoyan Mig-15 - FLY MODEL 56 [1:33]

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Lukson 1982 »

Witam

Prezentuje efekty pracy ostatnich miesięcy. Model wykopany ze starych zbiorów z lat 90-tych. Był w komplecie z F-86 Sabre (ale tego modelu nie posiadam i nie kleiłem w przeszłości). Model opracowany dość dobrze, miałem problem ze statecznikiem pionowym, gdzie jedna z wręg (dokładnie 10C)była za duża. Do łączenia elementów kadłuba użyłem pasków a nie jak w wycinance 2 wręgi na wałek. Korzystałem z owiewki z AERO GLASS (Gomix), nie była idealna. Trochę za szeroka i trochę za długa. Próby tłoczenia własnej nie udały się dlatego została ;-) Generalnie model bardzo przyjemny i fajnie opracowany jak inne stare Fly model z epoki. Zapraszam do oglądania!

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
gk
x 974

Re: [G] Mikoyan Mig-15 - FLY MODEL 56 [1:33]

Post autor: gk »

Całkiem spoko samolocik :spoko:

Linka anteny do wymiany. Było o tym ostatnio na forum. Na kadłubie powinna iść do izolatora poniżej masztu, a nie do masztu. No i pofalowana coś.

Ciekawe te starsze Flye sOM.
pzdr Grzegorz

ZŁO SQUAD
Awatar użytkownika
Piterski
x 43

Post autor: Piterski »

Poza linką to faktycznie fajnie się prezentuje taki trochę hipnotyczny efekt jest tego kamuflażu.
W budowie: Halny PGM17;
Awatar użytkownika
Lukson 1982
x 17

Dziękuję za komentarze. Linkę zmienię, muszę znaleźć jakiś lepszy materiał. Co do jej umocowania, to widziałem że część zdjęć ma umocowanie do kadłuba. Ale znalazłem też wiele fotek gdzie linka zamocowana jest jak poniżej i tak też jest w instrukcji modelu:

https://c7.alamy.com/comp/2PN64MB/mig-1 ... PN64MB.jpg
Ostatnio zmieniony śr sty 15 2025, 9:02 przez Lukson 1982, łącznie zmieniany 5 razy.
Awatar użytkownika
Piterski
x 43

Nie do końca, za kabiną po prawej stronie na modelu masz kropkę w okręgu gdzie ta linka wchodzi a grafika (jaką wkleiłeś) pokazuje że na maszcie jest zamocowany taki jak gdyby jej naciąg.
Awatar użytkownika
Tempest
x 120

Post autor: Tempest »

Gratuluję zdjęcia tygodnia, model ładnie wyszedł oprócz tej linki, która będzie jak napisałeś zmieniana. Nie zapomnij umieścić zdjęcia po tej zmianie.
Pozdrawiam
Tempest

Szukajcie a znajdziecie...
Awatar użytkownika
jacob
x 109

Post autor: jacob »

Cześć
Gratuluję Ci fajnie sklejonego kartonowego weterana. To "ogórkowe" malowanie dobrze na nim leży. Model z kategorii vintage, ale chyba można napisać, że wręcz fundamentalny dla tego samolotu bo ustalił sposób rozwinięcia kadłuba na dziesiątki lat... Kolejne, polskie wydania dodają może bardziej dopieszczoną grafikę ale z niemalże tak samo kanciastą bryłą kadłuba, jakby współcześnie w tej dziedzinie projektowania modeli kartonowych nic więcej nie można było osiągnąć. Zatem pod tym względem wciąż ten model broni się na tle najnowszych, nad wyraz uproszczonych rodzimych wydań. Czekając na przełom w tej kwestii, gratki za odkurzenie tego projektu - mam i ja w 2D i tak raczej pozostanie.
Pozdrawiam :D
Awatar użytkownika
Lukson 1982
x 17

Cześć

Dziękuję za wyróżnienie, bardzo mi miło :-) . Oczywiście linka zostanie poprawiona zgodnie ze zdjęciem jakie wstawiłem, trochę się wciągnąłem w model stara 200 (answer) nad którym siedzę ostatnio i zapomniałem o migu. Muszę poszukać jakiegoś lepszego materiału niż czarna nitka.
Awatar użytkownika
Heinrich Kosmala
x 192

Post autor: Heinrich Kosmala »

Gratuluję zdjęcia tygodnia!
Na przewód antenowy proponzuję nitkę z rajstopy/ skarpetki, „najgrubszą“ i tylko minimalnie naciągnąć, na tyle tylko, żeby wyglądała „prosto”. Za bardzo napięta robi się (sprawia wrażenie) coraz cieńszej, poza tym bardzo napina (to jednak spora siła) maszt anteny, tak, że moźe on się nawet z czasem nieco odkształcić.
Najpierw wkleić w statecznik, po przeschnięciu kleju lekko napiąć i przykleić do masztu.
Pozdrawiam
Henryk

moje modele
Awatar użytkownika
Piterski
x 43

Są dedykowane nici elastyczne do kupienia w sklepach modelarskich i bardzo dobrze spełniają swoją rolę.
ODPOWIEDZ