Tempest pisze: wt lut 11 2025, 21:06 a te schodkowe może przydadzą się na lufy do jakiegoś pre-drednota

Należą się Wam podziękowania za pomysł, uwagi wiercące dziurę w brzuchu. Dziękuję. Teraz wydaje mi się oczywiste, to co zaproponował QN. Zresztą chyba podobnie w MM swego czasu były rysowane reje masztów w żaglowcach, co wówczas wydawało mi się aberracją.
Oczywiście można sE wystrugać z patyka taki kształt, ale chodzi też o zabawę, o przekraczanie "swoich" granic, zrobienie z papieru, skoro to model kartonowy. Nie chodzi o żadne "ortodoksyjne" podejście, tylko o to, że jak się da z papieru, to czemu nie.
Dlatego lubię forum, bo interakcje są bezcenne. Jakkolwiek patetycznie by to nie zabrzmiało.
Próbowałem też z większym kątem. Środek 5 mm końce 3 mm, ale nie było to satysfakcjonujące. Może gdyby wyciąć po łuku, a nie od linijki. Tego już nie sprawdzałem. Problemem dla mnie jest to, że nie umiem posłużyć się programem graficznym, żeby sE coś narysować. I szkoda mi czasu żeby się uczyć

Ostatecznie w tych na zdjęciu najszerszy punkt przesunąłem o 2 mm od osi.
W każdym bądź razie, jeszcze cztery rurki bomów do zwinięcia, ale potem pójdą do pudełka, bo Mateusz zaszczepił mnie myślą o rozłożeniu niektórych. A do tego musze mieć już pełną, szerszą niż planowałem podstawkę. A ich montaż do burt to raczej na końcu, bo przypadkowe ich potrącenie i urwanie byłoby na tym etapie pewne.
Ale takie schodkowane belki pojawiają się na okrętach (np. belki nad szalupami), choć być może faktycznie nie przenoszą obciążeńMateusz Skałecki pisze: wt lut 11 2025, 21:18 Takie schodkowanie było by zamachem dla wytrzymałości na zginanie takiej belki.