[R] Vittorio Veneto (Mały Modelarz 1/300)

wszystko o modelach kartonowych

Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
gk
x 1000

Re: [R] Vittorio Veneto (Mały Modelarz 1/300)

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: gk »

Tempest pisze: wt lut 11 2025, 21:06 a te schodkowe może przydadzą się na lufy do jakiegoś pre-drednota
:mrgreen: Pre-drednoty robię tylko w 1/400 więc będą za duże.

Należą się Wam podziękowania za pomysł, uwagi wiercące dziurę w brzuchu. Dziękuję. Teraz wydaje mi się oczywiste, to co zaproponował QN. Zresztą chyba podobnie w MM swego czasu były rysowane reje masztów w żaglowcach, co wówczas wydawało mi się aberracją.
Oczywiście można sE wystrugać z patyka taki kształt, ale chodzi też o zabawę, o przekraczanie "swoich" granic, zrobienie z papieru, skoro to model kartonowy. Nie chodzi o żadne "ortodoksyjne" podejście, tylko o to, że jak się da z papieru, to czemu nie.
Dlatego lubię forum, bo interakcje są bezcenne. Jakkolwiek patetycznie by to nie zabrzmiało.

Próbowałem też z większym kątem. Środek 5 mm końce 3 mm, ale nie było to satysfakcjonujące. Może gdyby wyciąć po łuku, a nie od linijki. Tego już nie sprawdzałem. Problemem dla mnie jest to, że nie umiem posłużyć się programem graficznym, żeby sE coś narysować. I szkoda mi czasu żeby się uczyć :haha:
Ostatecznie w tych na zdjęciu najszerszy punkt przesunąłem o 2 mm od osi.

W każdym bądź razie, jeszcze cztery rurki bomów do zwinięcia, ale potem pójdą do pudełka, bo Mateusz zaszczepił mnie myślą o rozłożeniu niektórych. A do tego musze mieć już pełną, szerszą niż planowałem podstawkę. A ich montaż do burt to raczej na końcu, bo przypadkowe ich potrącenie i urwanie byłoby na tym etapie pewne.
Mateusz Skałecki pisze: wt lut 11 2025, 21:18 Takie schodkowanie było by zamachem dla wytrzymałości na zginanie takiej belki.
Ale takie schodkowane belki pojawiają się na okrętach (np. belki nad szalupami), choć być może faktycznie nie przenoszą obciążeń :roll:
pzdr Grzegorz

ZŁO SQUAD
Awatar użytkownika
Mateusz Skałecki
x 127

Post autor: Mateusz Skałecki »

Następnym razem napisz to ci raz dwa rozwinę. Tu masz na oko 5mm w środku i 3mm na zewnątrz, już trzeba to podzielić na środku.
Obrazek
Obrazek
"Czyste sumienie wynika najczęściej ze złej pamięci"
Ukończone FW-190 A7 FM-2 Na warsztacie FW-190 D9 Albatros DVa
Awatar użytkownika
Mateusz Skałecki
x 127

Tak przy okazji, zawansowane programy mają funkcje jak spłaszanie powierzchni i rozcinanie jej we wskazanych miejscach , ale niektóre pokazują także wykres deformacji, dla przykładu kołpak do Albatrosa w dwóch wersjach. Z doświadczenia jakie posiadam przy zakresie deformacji <0,6% papier da się ukształtować bez zerwania. Takie bajery.
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
gk
x 1000

cuda, cuda ogłaszajOM :D
Fajnie to wygląda. Oczywiście trzeba to jeszcze przenieść na skrawek zapasu koloru, no ale to już, że tak powiem, pikuś.
Tego mi właśnie brakuje, jak chcę sobie coś dorobić/przerobić.
Nie wykluczam, że jak mnie z czymś "analogowo" przystawi, to się odezwę. :pomoc:
Mateusz Skałecki pisze: śr lut 12 2025, 19:24 Tu masz na oko 5mm w środku i 3mm na zewnątrz, już trzeba to podzielić na środku.
A no właśnie. Bez dzielenia nie chciało mi się to "naciągnąć" odpowiednio. Przy 4mm i 3 mm na końcach jeszcze jakoś się dało w miarę gładko złączyć.

Kończę na razie temat tych belek. Jeszcze parę elementów do nich dojdzie, ale to już przed montażem na kadłubie, co nastąpi nieprędko.
Rzut oka:

Obrazek

Obrazek

Rurki zaślepione krążkami wyciętymi igłą 0,8 mm.

Ciąg dalszy uzupełniania kadłuba nastąpi niebawem ;-)
pzdr Grzegorz

ZŁO SQUAD
Zoltodziob
x 5

Post autor: Zoltodziob »

Mateusz - z jakiego softu to screen ?

co do nazwy tych patyków, to mi pasowałoby "wytyk" - na zdjęciu jakiegoś okrętu, a może modelu widziałem
przycumowane do nich łodzie i zwisające z tego wytyku drabinki na pokład owych łodzi

A dlaczego wytyk? Bo bomy są zawsze mocowane na masztach.
Awatar użytkownika
Mateusz Skałecki
x 127

Zoltodziob - SOLIDWORKS Premium.
Awatar użytkownika
gk
x 1000

Mateusz Skałecki pisze: czw lut 13 2025, 18:19 SOLIDWORKS Premium
Na bogato :mrgreen:

Kupowanie tylko do "zabawy w kartonówki" to lekka eXtrawagancja by była ;-)

Dzisiaj taki "techniczny" wpis. Taka próbna robótka.
Zanim postawię reling na rufie, stwierdziłem, że warto dodać tory wózka wodnosamolotów, które są tylko narysowane na pokładzie.
Przypomnieć wypada, że to 1:300, więc musi być w miarę "delikatny" detal. Oczywiście oszustFo jest pożądane i nie dążę do idealnego odwzorowania w skali. Tyle, żeby grubość nie kuła w oczy.

Szary karton barwiony w masie. Odciąłem pasek mniej więcej 0,3 mm i nakleiłem go na karton. Znakomicie sprawdził się wikol rozcieńczony wodą do konsystencji mleka. Dobrze się wchłania w papier i łączy elementy. No i nie zostawia glutów. Klejąca woda nakładana po 1 cm i pasek prostowany między dwoma linijkami. Efekt:

Obrazek

Następnie odciąłem detal od "podstawy" w odległości ok. 0,1 ~ 0,15 mm od naklejonego paska. Nowe ostrze olfy rządzi w takich cięciach.
Otrzymałem całkiem zgrabny teownik. "troszkę" szerszy niż 0,5 mm

Obrazek

Obrazek

Piszę to, żeby pokazać, że da się robić z papieru różne rzeczy ;-)

Ostatecznie powyższe nie będzie wykorzystane w modelu. Gdyż po tym, co mi się wydawało, postanowiłem się rozejrzeć jak to mogło wyglądać :lol: . Nie znalazłem zdjęcia tych torów takiego, by było widać ich konstrukcję, ale w książce A. Pereprczki o italian battlepacernikach są rysunki 3D i na jednym jest to pokazane jako kształt L. Zrobię sE więc jeszcze raz taki profil L z papieru, z doklejanymi z boku usztywniającymi wzmocnieniami (w wycinance te wzmocnienia są pokazane jako kropki wzdłuż toru). Trzeba mieć świadomość, że rysunki 3D, mimo, że ładne, bardzo często nie mają wartości jeśli idzie o detal. Oczekujesz szczegółu detalu, a tam zamiast np. systemu mocowania liny do masztu, kreska :haha:
No ale rysownik 3D też z pustego nie naleje. ;-)

Ergo jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma :zeby:
pzdr Grzegorz

ZŁO SQUAD
Awatar użytkownika
Ceva
x 5

Post autor: Ceva »

gk pisze: pt lut 14 2025, 21:05 w książce A. Pereprczki o italian battlepacernikach są rysunki 3D i na jednym jest to pokazane jako kształt L.
Jeżeli te rendery są autorstwa Carlo Cestra, to zachowałbym duuuużą powściągliwość w opieraniu się na nich... :roll:
Nie zabijam, nie kradnę, nie wierzę.

Było smaszno i jaszmije smukwijne
Świdrokrętnie na zegwniku wężały.
Peliczaple stały smutnocholijne,
A zbłąkinie rykoświstąkały...

GUZZISTI
Awatar użytkownika
gk
x 1000

Ceva pisze: sob lut 15 2025, 14:33 Jeżeli te rendery są autorstwa ...
Obrazek

:haha:

Obrazki ładne ;-) .

Tymczasem - sklejony profil L. Doklejone paski jako imitacja "wzmocnień":

Obrazek

Obrazek

Z linijką:

Obrazek

Jeden już na miejscu:

Obrazek
pzdr Grzegorz

ZŁO SQUAD
Awatar użytkownika
Piterski
x 52

Post autor: Piterski »

Efekt jak najbardziej wart włożonego wysiłku i pracy.
W budowie: Halny PGM17;
ODPOWIEDZ