[R] Vittorio Veneto (Mały Modelarz 1/300)
Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork
Re: [R] Vittorio Veneto (Mały Modelarz 1/300)
Extra wykonanie i z...isty efekt w tej skali.
Jednak mało uważnie patrzyłem do książki A. Perepeczki. Jest zdjęcie Romy z torami dla wodnosamolotów. W sumie wyglądają jak tory tramwajowe
Ale podobnie do tego co narysował C.Cestra. Tyle, że nie widać tych "wzmocnień" na boku, bo sOM zasłonięte jakąś rurą.
Skończyłem drugi element. Jestem zadowolony. Z bliższa tak sE, ale to oszustwo. Tak normalnie patrząc jest interesująco (choć chyba ze gęste te "paski" na bokach torów; co drugi byłoby ok)

Poza tym zacząłem bębny linowe, ale są "w proszku" więc bez zdjęcia

Ale podobnie do tego co narysował C.Cestra. Tyle, że nie widać tych "wzmocnień" na boku, bo sOM zasłonięte jakąś rurą.
Skończyłem drugi element. Jestem zadowolony. Z bliższa tak sE, ale to oszustwo. Tak normalnie patrząc jest interesująco (choć chyba ze gęste te "paski" na bokach torów; co drugi byłoby ok)

Poza tym zacząłem bębny linowe, ale są "w proszku" więc bez zdjęcia

pzdr Grzegorz
ZŁO SQUAD
ZŁO SQUAD
- Lukson 1982
- x 19
Świetna robota. Te wypustki na boku "L"-ki wycinałeś nożykiem? 

Grzebałem w internecie, grzebałem i wygrzebałem. Kawałek pokładu Littorio z torami:

W sumie poprzeczki są dość gęsto. Jest ok.
Bębny dalej się robiOM:

Nić klejona bcg kręcąc elementem na patyku. Od razu niwelują się włoski

pzdr Grzegorz
ZŁO SQUAD
ZŁO SQUAD
A czy jakiś kawałek liny z takiego bębna nie powinien zwisać ? Albo być gdzieś, o coś ... zahaczony ?
Bez wątpienia każda lina ma swój koniec. A nawet dwa
.
No ale interesuje nas jeden.
Na zamieszczonym przez mnie wycinku zdjęcia widać dolną część bębnów. Nic nie wisi ani nie odstaje. Także w pełnej wersji zdjęcia
Luźny koniec wyglądałby niechlujnie. A nie za bardzo jest do czego linę z bębna poprowadzić. Jakby była na windzie np do obsługi łodzi, to co innego.

No ale interesuje nas jeden.
Na zamieszczonym przez mnie wycinku zdjęcia widać dolną część bębnów. Nic nie wisi ani nie odstaje. Także w pełnej wersji zdjęcia

Luźny koniec wyglądałby niechlujnie. A nie za bardzo jest do czego linę z bębna poprowadzić. Jakby była na windzie np do obsługi łodzi, to co innego.
pzdr Grzegorz
ZŁO SQUAD
ZŁO SQUAD
Jak się patrzy na Twoję rozwiązania to niby taka oczywista staje się kolejność jaką proponujesz. Wcześniej bym chyba o tym nie pomyślał by nawinąć najpierw linę na bęben, a potem dopiero dać boczki, chociaż przy kilku zwojach chyba bym jeden z nich i tak przykleił.
Piterski,
a bo niegdyś zupełnie mi nie wychodziło nawijanie liny jak już były "boczki". Bez nich jest łatwiej. Poza tym "boczki" są delikatne i łatwo pogiąć krawędzie. Ewolucja
No i bębny skończone. Dodałem dołem "stężenia" z kartonu barwionego w masie. Nieco jaśniejszy odcień niż druk, ale uznałem, że nie będę ich malował.
Aparat w tele słabo sobie radzi z linami. W realu sOM fajne. Wiadomo. Makro.

Cztery sztuki na miejscu:

a bo niegdyś zupełnie mi nie wychodziło nawijanie liny jak już były "boczki". Bez nich jest łatwiej. Poza tym "boczki" są delikatne i łatwo pogiąć krawędzie. Ewolucja

No i bębny skończone. Dodałem dołem "stężenia" z kartonu barwionego w masie. Nieco jaśniejszy odcień niż druk, ale uznałem, że nie będę ich malował.
Aparat w tele słabo sobie radzi z linami. W realu sOM fajne. Wiadomo. Makro.

Cztery sztuki na miejscu:

pzdr Grzegorz
ZŁO SQUAD
ZŁO SQUAD
Czy te liny malowałeś na srebrno bo na tym firmowym "nawijaku" wyglądają bardziej lniano niż srebrzyście ?
Niczym nie malowałem. Są dość naturalne na żywca. Może przez bcg się lekko "wybłyszczyły". Jutro spróbuję zmatowić.Tempest pisze: śr lut 19 2025, 20:35 Czy te liny malowałeś na srebrno bo na tym firmowym "nawijaku" wyglądają bardziej lniano niż srebrzyście ?
pzdr Grzegorz
ZŁO SQUAD
ZŁO SQUAD